четвер, 10 січня 2008 17:48

Від сказу на Вінниччині торік загинули вісім корів

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
   Лікарі районної ветлікарні в райцентрі Калинівка роблять безкоштовне щеплення від сказу корові Майці. Родина Мудриків звернулася до них, коли почула про загибель тварини в селі Малий Чернятин
Лікарі районної ветлікарні в райцентрі Калинівка роблять безкоштовне щеплення від сказу корові Майці. Родина Мудриків звернулася до них, коли почула про загибель тварини в селі Малий Чернятин

Уранці 22 грудня сім"я Рудих із Малого Чернятина Калинівського району Вінницької області поралася по господарству. Коли корова сильно заревла, господарі подумали, що в неї передчасні пологи. Чорноряба за два місяці мала утретє отелитися.

— Я зайшов у хлів, а Ласуня намагається укусити стару корову, — розповідає господар Петро Рудий, 37 років. — Билася головою та рогами об стіну. Вивів її на подвір"я, а вона мене рогами аж на сіновал підкинула. Потім упала на землю. Піднятися не змогла. Щоб не мучилася, я її дорізав.

— Тринадцять років вирощуємо худобу, подібного не бачила, — додає 33-річна дружина Ірина. — Ветлікар визначив, що це сказ.

Наступного дня труп корови повезли на скотомогильник за селом. У яму накидали 20 машинних скатів, дров, зверху поклали тушу, облили соляркою і підпалили. Розчином соди продезінфікували хлів, дорогу, віз, на якому везли тушу, та місце спалення. Всім членам сім"ї та свійським тваринам провели щеплення проти сказу.

— Це все робили голими руками, без рукавичок, — обурюється сільський голова Володимир Дудник.

Начальник райуправління ветмедицини 30-річний Юрій Лисак не пригадує, щоб у Калинівському районі в корів був сказ.

Хвора тварина агресивна, боїться світла, з рота тече слина. Від неї через укус або слину може заразитися людина. При цьому підвищується температура, настає параліч. За 10–15 днів людина помирає.

Державної компенсації за загиблу від сказу тварину не передбачено. У страховій компанії "Оранта" кажуть, що селяни можуть застрахувати худобу від цієї хвороби. Коштує це 40, 60 або 80 грн на рік. Якщо тварина гине, компанія повертає 1 тис., 1,5 тис. чи 2 тис. грн.

18 грудня житель райцентру Хмільник Вінницької області 40-річний Андрій Лисак побачив, що у його корови з рота сильно тече слина. Вона стала бити ратицями бочку. До наступного ранку здохла.

— Худобу випасали на галявині в лісі, — говорить господар. — Напевно, там раніше нашу Маньку покусала скажена лисиця.

Щеплення від сказу корові не робили.

— Це єдиний випадок у районі за останні два роки, — розповідає начальник райуправління ветмедицини району Василь Грушко.

Щеплення від сказу свійським тваринам можна зробити безкоштовно. Для цього потрібно написати заяву та звернутися до ветеринара.

— У січні маємо розпочати відстрілювати червоних лисиць, — продовжує Грушко. — Їх зараз дуже багато, десь по три-чотири на кілометр площі, а має бути максимум по одній.

Торік на Вінниччині було зафіксовано вісім випадків захворювання  корів на сказ. Позаминулого — 17.

— На ринки м"ясо скаженої тварини потрапити не може. У лабораторії аналізи одразу покажуть, що худоба була хвора, — запевняє перший заступник начальника обласного управління ветмедицини Володимир Павлущик. — Протягом грудня на території області розставляли приманки з вакциною від сказу.

Зараз ви читаєте новину «Від сказу на Вінниччині торік загинули вісім корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути