середа, 28 листопада 2007 18:24

В інституті відкрили домову церкву

На дверях Вінницького Торгівельно-економічного інституту на вул. Соборній з"явилося запрошення на "Молебен за прибавление ума" в церкву Кирила та Мефодія.

— Так називається домова церква нашого інституту, — пояснює ініціатор створення церкви, завкафедри зовнішньоекономічної діяльності Ольга Мороз. У її кабінеті на полиці розкладені ікони, на підвіконні горить лампадка. — За архівними даними, до революції тут була церква реального училища. Навіть після 80 років відчувається, яке це місце намолене.

Тут щосуботи о 7.30 правив священик церкви вінницького пологового будинку N1 Віктор Чверкун. Офіційно він викладає культурологію в інституті. Давати коментарі журналістові, який не причащався та не сповідався, відмовляється. Він належить до православної церкви Московського патріархату.

— Було всього три служби, — розповідає Ольга Мороз. — Чужі до нас не ходили, тільки викладачі і студенти. Не більше 15 людей, бо місця мало.

В актовій залі за вітражами зі словами "Учиться, учиться и учиться"  є засклений балкон 3х5 м. На ньому розташовані царські ворота. Вище — подарована ректором ікона.

Ольга Мороз тричі хреститься і кланяється, коли заходить. Директор інституту потрапляє до каплички через залу, в якій читають лекцію. Просить студентів не вставати.

— Ми створили капличку як маленький музей у пам"ять про те, що колись у навчальних закладах були такі церкви, — каже 53-річний директор інституту Володимир Сусіденко.

За документами, в реальному училищі також працювала приймальня католицького ксьондза.

— Не хочемо робити тут служб, бо прийдуть представники інших релігій і почнуть просити собі місця, — несподівано повертає розмову директор. — Наше суспільство ще не готове до такого кроку. Вища школа в державі відділена від церкви.

Зараз ви читаєте новину «В інституті відкрили домову церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути