понеділок, 22 жовтня 2012 07:30

Систему опалення монтують три дні

Вінничанка 35-річна Світлана Головань торік поміняла старий котел із чавунними батареями.

— Зі старим котлом увесь час тільки й щитали, щоб не перевищити ліміт газу і не перейти на тариф по гривні за кубометр, — пояснює Світлана. — Минулої зими було холодно, таке враження, що котел грів лиш стіни коло батарей. Від газу також працювала колонка, старезна. Як вона включалася, лічильник крутив, як сумашедший.

Голованям порадили встановити двоконтурний бездимохідний котел. Настінні системи розраховані на опалення приміщення до 300 кв. м. Ті, що стоять на підлозі, потужніші. Їх можна ставити у великих будинках на два-три поверхи. Одноконтурні призначені тільки для опалення, двоконтурні гріють помешкання та забезпечують гарячою водою.

— На димохідний треба було спеціально вибудовувати комин, — пояснює Головань. — Той, що лишився від старої установки, не підходив за технічними параметрами, та й не хотіли ми ще одного комина. З ним мороки багато, чистити треба постійно.

Спочатку Головані від'єднали старі чавунні радіатори та зробили канавки у стінах для пластикових труб нової системи, щоб заховати їх. Кілька годин установлювали котел із клімат-системою. Заміна приладів триває три дні.

— Ця система сама підбиратиме необхідний режим підігріву, — додає господиня. — Треба лише вказати бажану температуру, яка має бути в кімнаті. Це зручно взимку, коли нікого немає вдома. Можна задавати мінімальну. Так економити газ.

Замість чавунних батарей поставили сталеві. Котел повісили на стіні в кухні. На все це витратили 12 тис. 850 грн. Ще 2 тис. грн заплатили фахівцям, які встановлювали систему опалення.

— Система розрахована на 40 літрів води, — говорить менеджер однієї з вінницьких фірм Григорій Вакуленко, 51 рік. — У чавунних батареях було майже 300. Вода перекачується за допомогою електричного насоса. За кілька хвилин у хаті стає тепло.

Залишати чавунні батареї й ставити сучасний котел майстри не радять. У них більша кількість води, й металеві частинки забивають фільтри в установці. Або ж домовлятися з пожежниками, щоб за допомогою спеціальної установки під тиском прочистили старі радіатори.

— Пальники котла хоча б раз на рік має дивитися фахівець, — додає Вакуленко. — Він перевіряє тягу, температуру горіння.

30-річна Ольга Запетрук установила комбіноване опалення. Вночі батареї гріє електрокотел, удень — газовий.

— У нас один пристрій, який може працювати на газу й електриці.  Маємо великий двоповерховий будинок, газу йшло багато. А електрика вночі значно дешевша. До того ж таким котлом легко керувати, — розказує Запетрук.

Зараз ви читаєте новину «Систему опалення монтують три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути