Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2008 18:35

Саранчуки вирощують городину в теплицях

Автор: фото: Оксана ДУНСЬКА
  Емма Саранчук (крайня праворуч) із (справа наліво) донькою Олесею, сином Сергієм, чоловіком Іваном та невісткою Людмилою у теплиці з помідорами. Жінка каже, що урожай з теплиці кращий, ніж з городу
Емма Саранчук (крайня праворуч) із (справа наліво) донькою Олесею, сином Сергієм, чоловіком Іваном та невісткою Людмилою у теплиці з помідорами. Жінка каже, що урожай з теплиці кращий, ніж з городу

Торік подружжя Саранчуків із міста Немирів Вінниччини побудували теплицю розміром 3 на 7 м.

— Каркас зробили з металевих планочок, зверху накрили клейонкою, — каже господиня 45-річна Емма Саранчук.

На початку березня жінка висаджувала в теплиці розсаду капусти, вона насичує ґрунт міндобривами. У середині червня пересадила на город, потім з одного боку висіяла огірки, з іншого — помідори. У парники висаджує лише високорослі сорти помідорів: Дебарао, Рожевий Гігант, Мустанг. Низькорослі садить у відкритий ґрунт.

Із початку липня збирають огірки, що ростуть у теплиці. Із 13 корчів через день мають відро корнішонів. Продають на базарі. За кілограм беруть 6 грн. Еммі сподобався сорт Паркер. Плоди однакові, темно-зелені, невеликі. Такі добре маринувати.

Жінка нахиляється до корчика, вищупує бур"ян.

— Цього року всі помідори згоріли, — каже господиня. — Вони сквозняку бояться, може, через це пропадають. Щороку з сотки городу закатую 50 банок. А ще квасю в бутлях, роблю кетчуп. Цей рік маю тільки з теплиці. Вони не такі добрі, як із городу. Трохи твердоваті. Ті, що надворі ростуть, розсипчасті, як каша.

Господиня зриває із 3-метрового стебла кілька помідорів і кладе їх на долоню. Каже, захищена плівкою рослина не хворіє, плоди не гниють. У спеку відчиняє двері. Навмисне зробили їх широкими. Хімічних препаратів не використовує. Удобрює лише при висадці помідорів у ґрунт. Кидає в ямку 3 кг перегною і ллє майже відро води. Тоді листя має темніше забарвлення, а плоди рясніші, достигають швидше. Ці помідори довго не треба поливати.

Із сотки городу закатую 50 банок

Мати Емми, Валентина Юр, навчила доньку поливати помідори теплою водою. Тоді не хворіє коріння. Використовують дощову. У спеку беруть воду із крана. Головне, поливати увечері, коли прохолоне земля. Тоді корінь витримує холодну воду.

Помідори, що ростуть на городі, двічі обробляють розчином вапна й мідного купоросу. На вигляд вони не надто гарні, проте не хворіють. Достигають повільніше за тепличні, часто репають.

— Доки риємо картошку, нас помідори виручають. Прийшов із городу, нарубав миску й наївся із хлібом.

Щойно закінчиться сезон копання картоплі, Саранчуки знову біля теплиці. Помідори достигатимуть протягом вересня. Плоди малі, але солодкі. Молоді пагони виростають настільки, що проривають плівку. Після перших морозів господиня зриває зелені плоди та маринує.

Зараз ви читаєте новину «Саранчуки вирощують городину в теплицях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути