середа, 07 листопада 2007 07:05

Професор Кожем"яко пропонує замінити систему міських світлофорів

  Професор Володимир Кожем’яко має на дачі економні світлодіодні ліхтарі, які ніколи не вимикає
Професор Володимир Кожем’яко має на дачі економні світлодіодні ліхтарі, які ніколи не вимикає

Влада Вінниці розглянула пропозицію київської фірми встановити нові світлофори на вулиці Островського та Хмельницькому шосе. Порівняно зі старими, вони економлять 40% електроенергії. Модернізація обійдеться у 2 млн грн.

На початку 2000 року у Вінниці встановили понад 10 експериментальних світлодіодних світлофорів, створених Вінницьким політехнічним університетом. Вони в 10–15 разів економніші за нинішні. Згодом половину їх зняли.

— Деякі досі висять біля шоколадної фабрики на вулиці Нансена, — каже один із розробників світлодіодних світлофорів, завідувач кафедри лазерної та оптоелектронної техніки Вінницького політехнічного університету 62-річний Володимир Кожем"яко. — Вони можуть не перегорати десятки років, тож практично вічні. У звичайних світлофорах лампочки замінюють раз на місяць.

Чому світлодіодні світлофори знову замінили на звичайні?

— Система електропроводки звичайних світлофорів не розрахована на делікатні світлодіодні. Вони потребували не більше 20 вольт напруги, а через замикання вона може бути й у 10 разів більша. Техніка не витримала.

Найкраще замінити всю систему світлофорів у місті. Прокласти нову проводку з оптоволокна. Через неї і зображення передаватиметься. Тоді світлофори ще й "бачитимуть", що робиться на перехрестях. Інформацію можна зводити у кабінет мера чи міліцію. Витрати швидко окупляться. Оптоволокно — це дешевий телефонний зв"язок, Інтернет, конфіденційність передачі банківської інформації.

Чи нині використовують ваші винаходи?

— Пласкі екрани для комп"ютерів ми винайшли ще 1985 року, оптоволоконний кабель в університеті проклали в 90-х. Але на науку виділяється так мало коштів, що не можемо собі дозволити впроваджувати далі розробки.

Користуєтеся винаходами вдома?

— На дачі яскраві фонарі на світлодіодах поставив. Я їх ніколи не вимикаю, навіть коли їду. Вони майже не споживають електроенергії. Хотів би поставити світлодіоди замість фар, але руки не доходять. Містом нині багато таких іномарок їздить, із кружками у фарах. То це — світлодіоди, вони беруть мінімум електроенергії, а світять добре в любу погоду.

Над чим працюєте зараз?

— Розробляємо неінвазивні методи діагностики. За допомогою них виявляють захворювання без втручання в організм. Достатньо просвітити променями кров, хребет, кістки, зняти параметри тиску, температури.

Також працюємо над комп"ютером, який буде розуміти голосові команди людини. Він матиме процесори слуху, нюху, тактильних відчуттів.

Зараз ви читаєте новину «Професор Кожем"яко пропонує замінити систему міських світлофорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути