Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2011 18:02

Продукти на молочних кухнях подорожчають удвічі

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Медсестра дієтичного харчування Любов Ситник на молочній кухні Вінницької дитячої поліклініки №1 заквашує молоко на сир. Черпаком відміряє кількість закваски, перемішує кип’ячене охолоджене молоко і залишає на 14 годин
Медсестра дієтичного харчування Любов Ситник на молочній кухні Вінницької дитячої поліклініки №1 заквашує молоко на сир. Черпаком відміряє кількість закваски, перемішує кип’ячене охолоджене молоко і залишає на 14 годин

У дитячих поліклініках обласного центру серед півтори тисячі батьків провели анкетування щодо необхідності молочних кухонь. Майже половина з опитаних заявили, що бажають і надалі отримувати продукти звідти.

— Батьки хочуть брати тут молоко, бо воно проходить тщатєльний контроль, постійно слідкує санстанція, — пояснює Тетяна Бондаренко, 41 рік, з обласного управління охорони здоров'я. — Молоко закуповують у місцевих господарствах, у яких є сертифікат якості.

Батьки зазначають в анкетах, що не всім зручно ходити до єдиної молочної кухні, розташованої у центрі Вінниці.

— Плануємо через два місяці купити фургон з ізотермічною обшивкою та охолодженням. Ним ми зможемо довозити молочні продукти в пункти видачі у мікрорайонах на визначений час, — каже головний лікар Вінницької міської поліклініки №1 Тамара Кривов'яз, 59 років. — По нашій поліклініці лише дві дитини отримують продукцію безкоштовно. Решта 180 — за гроші.

Молочна кухня при поліклініці №1 працює 50 років. Випускають 2 тис. порцій за зміну. Готують молоко, кефір та сир. Сировину привозять із Літинського молокозаводу. Щомісяця батьки платять у середньому 160 грн. Щоб користуватися молочною кухнею, потрібно отримати направлення від дільничного лікаря.

Медики застерігають, що найближчим часом молокопродукти подорожчають удвічі.

— Робимо розрахунки, бо до цього у собівартості не враховували ні зарплату працівників, ні витрати на виготовлення, — додає Кривов'яз.

Молочні кухні є у 12 райцентрах області. Молоко та суміші дають безкоштовно лише малозабезпеченим і дітям, яких лікують у стаціонарі. Батьки решти малюків платять. Зокрема, у Гайсинській райлікарні за літр беруть 3,42 грн.

34-річна Ольга Звіринська з райцентру Калинівка від нового року не отримує молока в райлікарні. Доти щодня на молочній кухні видавали по літру для її 1,5-річних двійнят.

— Нам сказали, що з нового року немає грошей на це, — каже.

За грудне молоко платили два з половиною карбованці

За радянських часів на молочні кухні приймали грудне молоко. Його надлишки щодня жінки зціджували у спеціальній кімнаті.

— Одягали стерильний халатик із прорізами для сосків, — згадує завідувачка вінницької молочної кухні Ганна Нікітіна. — У бутилочках молоко стерилізували і видавали другим діткам.

За раз зціджували 500–800 мл молока. Отримували 2,5 крб/л.

— Здавати грудне молоко заборонено років 10. Бо є ризик передачі вірусу імунодефіциту людини, — додає Тетяна Бондаренко з обласного управління здоров'я. — Лише 4 відсотки жінок мають справді брак молока. У решти воно не виробляється через стреси, перевтому.

 

Зараз ви читаєте новину «Продукти на молочних кухнях подорожчають удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути