четвер, 03 червня 2010 18:52

"Планувала відправити дітей на дві зміни підряд, та коли дізналася ціни — відмовилася"

Автор: фото з сайта www.bratia.ru
  Торік на міжнародному православному фестивалі ”Братья.ру” у російському місті Можайськ підлітки  тиждень жили у наметах. Презентували свої міста, знайомились одне з одним у спільних іграх, вчилися народних ремесел на майстер-класах, спілкувалися з богосло
Торік на міжнародному православному фестивалі ”Братья.ру” у російському місті Можайськ підлітки тиждень жили у наметах. Презентували свої міста, знайомились одне з одним у спільних іграх, вчилися народних ремесел на майстер-класах, спілкувалися з богосло

"За часів Союзу у Вінницькій області було 30 літніх таборів, тепер лишилося 20, — говорить начальник управління сім"ї та молоді облдержадміністрації Олена Стоялова. — Більшість із них закрили, бо підпадали під чорнобильську зону. Практично всі табори переведені у приватну власність. Державними лишилися лише табір імені Юлії Рябчинської під Вінницею — він належить Міністерству внутрішніх справ і "Дубки" в Жмеринському районі".

Цього року на Вінниччині планують оздоровити 60 тис. школярів. Путівки в табори подорожчали. Найдешевша коштує 1680 грн. Путівка до санаторію обійдеться в 2100.

— День перебування дитини в таборі коштує 90 гривень. Ціни на путівки підняли. Включили подорожчання електроенергії та підготовку до сезону. На харчування виділяють 30 гривень на день. Як і торік, — говорить Михайло Мартинюк, 55 років, директор табору "Казкова долина" в селі Сосни Літинського району. — Але не врахували, що кіло рису тоді було 7 гривень, а масло по 30. Боюся, цих грошей не вистачить, тому зараз говоримо про те, щоб зменшити зміну із 21 дня до 18.

Табори готуються приймати дітей із 18 червня. Директори побоюються, що не всі зміни будуть заповнені.

— Перша зміна в мене розписана повністю, — запевняє Мартинюк. — Заплановано, що в табір будуть відправляти дітей із Хмільника, Літина, Вінниці, Могилева-Подільського. Що буде далі — не знаю. Цього року знову проблеми з дітьми із сільської місцевості: держава не перерахувала кошти. Торік проплачували 50 відсотків вартості путівки.

Частину вартості дитячої путівки можна сплатити за рахунок фонду соцстрахування. Підприємство, на якому працюють батьки, має бути зареєстроване в цьому фонді та сплачувати внески. Фонд компенсує 693 грн із 21-денної путівки із розрахунку 33 грн на добу.

— Даємо путівки в табори всім, — запевняє виконавчий директор Вінницького фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Тамара Смолькова. — Соцстрах компенсує 30 відсотків вартості. Різницю батьки проплачують самостійно або домовляються із підприємством, на якому працюють.

Табори готуються приймати дітей із 18 червня. Директори побоюються, що не всі зміни будуть заповнені

Популярними на Вінниччині є табори "Казкова долина" в селі Сосни Літинського району, "Сокілець" в однойменному селі Немирівського району, "Зелена діброва" у Крижополі та "Подільський Артек" у селі Заозерне Тульчинського району.

Торік у таборі "Зелена діброва" на міжнародну зміну запрошували дітей із Польщі.

— Цього року поляків не запрошуємо, бо пізно був прийнятий бюджет і не встигли оформити документи, — каже головний лікар табору "Зелена діброва " Тамара Дмитришина. — Наприклад, тендер на чорнобильські путівки буде лише цього тижня, хоча за кілька днів уже перший заїзд. Щоб здешевити вартість путівок, Кабмін дозволив скоротити зміну до 18 днів.


Вінничанка 32-річна Ірина Шевченко має двох дітей — 7-річну Наталю та 10-річного Артема. Планує їх відправити в табір "Казкова долина".

— Зразу планувала відправити дітей на дві зміни підряд, та коли дізналася ціни — відмовилася, — пояснює. — Табір став розкішшю. Навіть якщо частину грошей виплатить соцстрах, за двох малих мені доведеться заплатити ще 2 тисячі гривень. Ще тисячу прийдеться потратити на футболочки, майочки, шортики. Торік дітей лишила вдома. Цілий день, доки була на роботі, вони сиділи в квартирі. Думаю, через це весь рік і хворіли.

У табори приймають дітей із 7 до 16 років.

— Торік відправляла свого сина в табір, але в 15 років його вже не хотіли брати, прийшлося розписку писати директору, — розповідає вінничанка Ольга Яковенко, 37 років. — В основному там діти до 14 років, мій уже був як дядько. І вдома його лишати не хочу, бо сидітиме без нагляду, ще й пиво піде пити. Знайомі торік відправляли своїх дітей на релігійні фестивалі, получалося недорого і цікаво.

19-річна Ганна Романюк торік їздила на православний молодіжний фестиваль "Братья.ру", який проходив у російському місті Можайськ:

— Сюди з"їжджається православна молодь 15–35 років з України, Росії, Білорусі та Сербії. Сподобалося, бо тиждень жили в палатках, проводили майстер-класи, бесіди з відомими богословами, олімпійські ігри, паломницькі поїздки. День розписаний похвилинно. Навіть коли й хотілося вийти за територію табору, то не було часу.

Фестиваль триває тиждень. Цього року він пройде із 17 по 25 липня в Білорусі. За тижневу участь потрібно заплатити $50. Треба мати намет, спальний мішок, гумовий килимок.

— Харчували нас волонтери тричі на день. Ті, хто відправляв дітей, просили, щоб волонтери подивилися за ними. Після фестивалю в мене з"явилося багато знайомих із різних країн, тепер із ними переписуємося. Цього року теж поїду на фестиваль, — каже Ганна.

"Визначаємо, до якої професії дитина найбільше схильна"

Цього року під час літніх канікул у Вінниці для підлітків проводитимуть психологічні тренінги.

— Ідея, чим наповнити літо під час канікул, виникла ще торік, — говорить 33-річна Марина Лукашенко, психолог Центру сімейної психології по вул. Зодчих, 28а. — У мене троє дітей, і я бачу, як важко їм з активного шкільного ритму налаштуватися на канікули. Тому вирішила започаткувати психологічну підготовку — як якісно провести канікули.

Психотренінги проходитимуть у трьох вікових групах для дітей 10–17 років. Будуть групи — із заняттями щодня або двічі на тиждень.

— Через психологічні ігри та вправи вчимо дітей говорити про свої почуття, вести психологічні щоденники, спілкуватися з однолітками, пізнавати себе, свої здібності, навчатися ставити мету, досягати її та брати відповідальність за свої дії, — пояснює Дмитро Уркаєв, голова Вінницької секції системної сімейної психотерапії. — Також за допомогою тестів та ігор визначаємо, до якої професії дитина найбільше схильна.

Курс коштує 300 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Планувала відправити дітей на дві зміни підряд, та коли дізналася ціни — відмовилася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути