Ексклюзиви
понеділок, 04 березня 2013 00:15

Після закордонної практики студентів запрошують на роботу

Автор: Фото надане Русланом ГОРБАТЮКОМ
  Студентки аграрного університету розглядають сою на фермерському полі у Німеччині
Студентки аграрного університету розглядають сою на фермерському полі у Німеччині

20-річна Катерина Чапалда з аграрного університету торік їздила на закордонну практику до Голландії. Вирощувала на фермі картоплю, моркву та цибулю. Щомісяця отримувала стипендію від 4 тисяч гривень.

— Для того, щоб потрапити на таку практику, треба досконало знати англійську, цією мовою доведеться говорити з фермерами, — пояснює Катерина.

Гроші за дорогу повертають фермерські господарства.

— Студентам надають житло та харчують за гроші фермера. Я жила в сім'ї господаря, мала окрему кімнату з душем і туалетом. Щодня ходили на ферму, удобрювали рослини, обприскували їх. Врожайність цибулі в Голландії втричі вища, ніж в Україні. Практика тривала три місяці, але можна їхати на рік.

По закінченні практики Катерині видали рекомендацію.

— Із цією рекомендацією легше влаштуватися на роботу в Україні. Цього року закінчую факультет механізації, хочу потрапити на роботу в корпорацію "Рейнфорд".

Закордонна практика є лише в аграрному університеті.

— Співпрацюємо з 30 країнами світу, — каже керівник Центру міжнародних зв'язків та діяльності аграрного університету 28-річна Катерина Ковальова. — Студенти переважно їдуть до Голландії, Данії, Польщі, Великої Британії, США та Франції. Щоб потрапити на практику треба написати заяву. Середній бал має бути не менше 4, а студент повинен добре володіти іноземною мовою: англійською, французькою чи німецькою.

Торік за кордоном практикувалися 45 студентів.

— У Німеччині повністю оплачують приїзд, проживання та харчування. Там діє урядова програма "Лого" та "Аполо". У всіх інших країнах студент частково або повністю оплачує приїзд власним коштом, — пояснює 36-річний Руслан Горбатюк, фахівець центру міжнародних зв'язків університету.

Студенти можуть самі обрати країну, але за їхнім напрямком навчання — рослинництво чи тваринництво.

— У фермерських господарствах Швеції, Швейцарії, Данії, Голландії, США, Польщі працюють на тракторах, комбайнах, культивують землю, — пояснює Ковальова. — У рослинництві вчаться виводити нові сорти. На тваринницьких комплексах проходять повний курс від народження поросят чи корів до їхнього забою.

Фермери повторно запрошують на практику.

— Сертифікати з практики допомагають, бо зараз вимагають досвід, — додає Ковальова. — Голландські компанії мають філії в Україні, й тих практикантів посилають на роботу. Данська компанія є у Хмельницькому.

7239 абітурієнтів по області зареєструвалися на ЗНО цього року. Працівники центру очікують, що в останній тиждень зареєструються ще близько 3 тис. осіб. На новий предмет "світова література" зареєструвалися 149 учасників. Найменше бажаючих записалось на французьку мову — 9, на іспанську не подали жодної заявки. Цьогорічна реєстрація закінчиться 5 березня. 2013-го буде 31 пункт для проведення тестування. Абітурієнти добиратимуться туди власним коштом.

Зараз ви читаєте новину «Після закордонної практики студентів запрошують на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути