Ексклюзиви
четвер, 12 червня 2008 20:29

Оксану Кірієнко міністр освіти назвав вундеркіндом

— Класний керівник Наталія Раковська по телефону просить дозволу відкрити мій конверт, — усміхається худорлява світловолоса 16-річна Оксана Кірієнко з міста Калинівки Вінниччини. — Якраз тоді була в черзі до кардіолога в обласній лікарні. Маю вроджену ваду серця. Кажу їй: "Можна". Передзвонює мені. Чую в трубці плач, писк. Каже, здала на 12-12 балів по шкільній системі. Мене навіть без черги до лікаря пропустили.

Із дівчиною розмовляємо в актовому залі Калинівської школи. Того дня вона склала іспит "Людина та суспільство" на 12 балів. Готується до екзамену із всесвітньої історії.

Оксана Кірієнко — одна з 19 випускників України, які отримали найвищий бал на зовнішньому незалежному тестуванні. З історії вона набрала 197 балів, з української мови — 198,5. Міністр освіти Іван Вакарчук назвав цих 19 учнів вундеркіндами країни.

Дівчина чотири роки посідала призові місця на районних олімпіадах з історії. До 7 класу вона не була відмінницею. Часто готується до уроків уночі, не зубрить. Вивчає предмети по мірі важливості. Улюблені — історія, література, українська мова.

За високі бали Оксана вдячна вчителям — Ользі Горук з історії, Аллі Ткачук з української мови та репетитору Тетяні Зотіковій.

Оксана Кірієнко хоче бути політологом. Каже, що це найєвропенізованіша наука. Планує вступити на безкоштовне навчання до Києво-Могилянської академії. До цього 8 місяців навчалася на курсах дистанційного навчання в Острозькій академії. Нещодавно отримала листа про зарахування до Національного університету "Острозька академія".

— Це була репетиція перед студентським життям, — жартує випускниця. — Мені присилали контрольні роботи, я їх виконувала. Коли не вчу уроки, читаю книги Любка Дереша про українську молодь і слухаю рок-музику.

До тестів з історії України Оксана ставиться скептично. Каже, деякі питання нелогічно побудовані.

— Була перенасиченість дат, — продовжує. — Цього укладачі тестів не врахували. Я знаю півтори тисячі найголовніших дат України. Але були такі запитання, що вказати варіант відповіді замало. Для складання тестів з української мови трьох годин недостатньо. Питання непогано складені. А от речення підібрані невдало. Та й твір написати не так просто. Ще й тема така: "Ми йдемо в майбутнє, оглядаючись у минуле".

За ідею твору випускниця взяла тисячорічну боротьбу за самостійність, суверенітет України. Дівчина хоче познайомитися з тією людиною, яка перевіряла її твір.

— Але дякую, що хтось оцінив його, — дивиться у вікно. — Папа намагається дізнатися, хто це був.

Батько Дмитро Кірієнко за професією юрист. Нині — підприємець, займається переоформленням автомобілів. Мати Ірина працює педіатром у районній лікарні.

У Вінницькій області на основну сесію зовнішнього тестування зареєструвалися 19 805 учнів. На додаткову — 418.

Зараз ви читаєте новину «Оксану Кірієнко міністр освіти назвав вундеркіндом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути