пʼятниця, 01 серпня 2008 18:15

Повінь розмила приватний склад отрутохімікатів

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  На подвір’ї Євгена Сауляка з Могилева-Подільського  зберігалися селітра, раундат, мідний купорос. Він має 50 га приватних садків. Воду з подвір’я відкачували МНСники, щоб хімікати не потрапили у річку. В чоловіка від води все тіло покрилося прищами
На подвір’ї Євгена Сауляка з Могилева-Подільського зберігалися селітра, раундат, мідний купорос. Він має 50 га приватних садків. Воду з подвір’я відкачували МНСники, щоб хімікати не потрапили у річку. В чоловіка від води все тіло покрилося прищами

На подвір"ї жителя Могилева-Подільського Євгена Сауляка, 65 років, паводок розчинив мінеральні добрива та пестициди. Господар тримає 50 га садків і обробляє їх хімікатами, які складував поряд із будинком.

— Я у Вінниці був, коли заливати почало, — розповідає Євген Сауляк. —  Коли приїхав, то мішки із селітрою вже розмокли. Отрутохімікати в поліетиленових пакетах запаковані, то в них не мала б вода просочитися. Був у мене і раундап, і мідний купорос. Хотів подивитися, що вціліло, і заліз у воду. То мене зразу мілкими прищами обкидало.

Чоловік показує руки в прищах. На подвір"ї відчутний неприємний запах, що нагадує свіжу фарбу, віск.

— Це запах мертвих пчол, — пояснює Євген. — Вони потопилися, бідолашки. Сім вуликів затоплені. Ще вісім уціліли. Тепер он трупи з вуликів виволокують і соти сушать. Виловлюють живих. Тільки б вони після купання у цих хімікатах віджили. Я коли їх витягав з води, даже маску не одягав. Так усе лице й руки вони мені обсіли, але жодна не вкусила.

Воду з подвір"я Сауляка відкачуватимуть МНСники, щоби хімікати не потрапили в річку.

У Могилеві-Подільському вода починає відходити. Однак керівництво Новодністровської ГЕС вирішило продовжувати спускати воду, щоб звільнити місце для нових потоків, які за прогнозами синоптиків ще йтимуть із гір.

Городяни постійно збираються біля штабу з ліквідації наслідків стихії, що розташований у приміщенні Укртелекому. Там дізнаються останні новини, пишуть заяви на компенсацію тощо. Цього разу їм удалося поспілкуватися з мером.

— Якщо зараз дати воді зійти, а потім знову затопити, фундаменти будинків не витримають, — пояснює людям, чому рівень води знову почав підніматися, міський голова Могилева-Подільського 43-річний Михайло Саволюк. — А вода на ГЕС прибуватиме ще і ще. Бо гірські річки знову стають повноводними.

Люди розходяться. Заступник мера 53-річний Іван Гольовський відправляє до найближчого магазину вантажівку з вінницьким хлібом. У місті досі не працює пекарня — немає світла й газу. Нині ціни на хліб та інші продукти знову впали до звичних розцінок.

— А коли вода тільки почала прибувати, городяни за день скупили місячну норму хліба, — зазначає Гольовський. — Деякі магазини попіднімали ціни на всі продукти в два рази. М"ясо на базарі було по 100–120 гривень за кілограм. То їх інспекція по цінах добре потрусила. Більше такого не робитимуть. Людям горе, а вони наживаються.

Мешканці, будинки яких затопило, досі не можуть потрапити додому. Вони живуть у двох евакуаційних пунктах у школах NN1 та 5.

27-річна Лариса Буга рятується від стресу, працюючи продавщицею у власному магазині. У жінки синці під очима.

— Усе пропало, — починає плакати Лариса. — Ні дому, де переночувати, ні грошей. От ще тільки магазин не підтопило, то хоч шось залишилося. Я вже спати не можу, цей кошмар сниться без кінця.

Зараз ви читаєте новину «Повінь розмила приватний склад отрутохімікатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути