понеділок, 22 вересня 2008 18:58

Настя Собченко стала першою дитиною села Нові Обиходи

Автор: фото: Оксана ДУНСЬКА
  Ровесниця Нових Обиходів Настя Собченко (праворуч) разом із двоюрідною сестричкою Аріною Лазаренко крокують центральною вулицею села. Її назвали на честь керівника місцевого господарства Василя Мельника
Ровесниця Нових Обиходів Настя Собченко (праворуч) разом із двоюрідною сестричкою Аріною Лазаренко крокують центральною вулицею села. Її назвали на честь керівника місцевого господарства Василя Мельника

15-річчя із дня заснування села Нові Обиходи Немирівського району на Вінниччині святкували його жителі.

Після Чорнобильської трагедії 371 сім"я із сіл Житомирщини переселилася на землі за селом Самчинці Немирівського району. 14 вересня 1993-го вісім родин перевезли майно до нових осель. Це були Костюченки, Терещуки, Собченки, Кондратюки, Ярмоленки, Копишинські, Шутенки та Мельники. Верховна Рада не встигла офіційно затвердити назву нового села, як у ньому народилася перша дитина. Нині Анастасія Собченко навчається в 10 класі. 8 жовтня дівчині виповниться 15 років.

— До села потяглися люди із всієї України, — говорить сільський голова Ніна Мовчан-Ковальчук, 40 років. — Тут мешкають жителі дев"яти районів Житомирської області, вісім — Вінницької, загалом із 18-ти областей України та восьми областей Росії, а також Білорусі й Молдови.

За роки існування нового села народилися 83 дитини. Померли 154 жителі. Роботи в селі  немає. Радгосп "Полісся" існує тільки в документах. Люди працюють у Немирові, Коржівці, Києві, на Житомирщині. Є заробітчани в Іспанії та Італії. Новообіходчани тримають 91 корову та обробляють 232 га землі.

— А ви про людей напишіть, — просять люди. — Он яка скрута скрізь, а хати, як ляльки у Валерія Лазюка, Івана Тищенка, Галини Мельник, Людмили Савіцької, Світлани Терещук, Володимира Войтенка, Емілії Грабосінської.

— Селяни хворіють, — розповідає головний лікар амбулаторії Юрій Терещук. — Переважно серцево-судинними недугами, також ревматичного характеру. Але маємо старожилів.

Юрій Олександрович розказав, що по 90 років мають Марія Клименко, Катерина Тищенко, Ніна Ямашева та Надія Чорнушко.

Сільський голова хоче, аби в селі було більше дітей. За 15 років тут одружилася 51 пара.

Зараз ви читаєте новину «Настя Собченко стала першою дитиною села Нові Обиходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути