понеділок, 25 березня 2013 00:15

Кожна друга дитина має проблеми із серцем

Автор: фото Тетяна САРАХАН
  Валерій Щербань: ”Директори бояться кликати лікарів у школу, бо вони знайдуть купу порушень”
Валерій Щербань: ”Директори бояться кликати лікарів у школу, бо вони знайдуть купу порушень”

— Директори бояться кликати лікарів у школу, бо вони знайдуть купу порушень — освітлення погане, парти нікудишні, — каже 58-річний Валерій Щербань, заступник головного лікаря вінницької райлікарні з охорони материнства та дитинства. — Здорових дітей маємо лише 1 відсоток. Усе через те, що дитяча медицина в області розвалена.

Медогляд почали проводити навесні. Кажуть, улітку не буде вузькопрофільних спеціалістів. Лікарям нічого робити, і вони захотіли доплат?

— Єдине, що вони можуть отримати від чергового медогляду, це 50-100 рублів за довідку, щоб батьки не стояли в черзі. Лікарям вигідніше проводити звичайний прийом пацієнтів. Це ненормально, що дітей зараз зігнали в лікарню. Але кому це вигідно, не можу сказати.

Чого з дітьми мають приходити батьки? Роками медогляди були без дорослих. Це щось дає?

— Цю схему ввели через закон персональних даних. Але класний керівник має знати про хвороби дітей. Батьки можуть написати заяву, що дозволяють обстежити дитину без їхньої присутності, але вимагати, аби повідомили через класного керівника результат огляду. Відпрошуватися з роботи чи палити бензин у машині, щоб довезти школяра до лікарні, не варто. Батькам треба бути присутніми, якщо дитина має серйозну травму чи хронічне захворювання.

Кажуть, у кожного другого є сколіоз, плоскостопість, збільшена щитовидна залоза, багато хто має хронічні недуги. На що хворіють школярі Вінниччини найчастіше?

— Половина дітей мають проблеми із серцем, диханням. Через недолуге освітлення діти втрачають зір, а через парти скривлюють хребет і виникає горбатість. У школі діти стають нервові. Вони не витримують того навантаження по сім уроків на день. За ніч сили не відновлюються, сплять з думками про контрольну роботу.

Як, на вашу думку, повинні відбуватися медогляди?

— Дитину має обстежувати перед початком навчального року сімейний лікар. Він повинен виписати довідку про її стан. Протягом навчального року той самий медик мусить відбирати дітей, які потребують додаткового обстеження у вузькопрофільного спеціаліста. Коли у школяра погіршився зір, його відправляють у район чи область. Отоді треба їхати з батьками, щоб вони прийняли рішення, як і де далі лікувати дитину.

Зараз ви читаєте новину «Кожна друга дитина має проблеми із серцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути