64-річна Галина Кибенко склала перелік найкращих вінницьких гостинців. Вона родом із Вінниці, живе в Севастополі. Раз на рік приїжджає до молодшої сестри.
— Завжди везу на гостинці свіже сало. У Вінниці воно м'яке і пахне соломою, — розповідає. — Я була в багатьох містах. Але такого сала ніде не пробувала. До нього беру в майонезній баночці хрін від місцевої фабрики. Його досі роблять за радянськими гостами. Такий крепкий, що як на ложку трошки більше візьмеш, то аж дух перехоплює. Колись ми жили в районі тієї харчової фабрики. У дні, коли робився хрін, весь район ним було чути.
Онукам Галина везе каші й сухі сніданки: подушечки з шоколадом, абрикосовим джемом та згущеним молоком.
— Пакетик із тою швидкою кашею коштує 2 гривні, подушечки — 3,5 гривні. Кашу розводжу молоком чи водою. Вона дуже нєжна і хутко заварюється. Подушечки теж їмо з молоком. Пробувала знайти щось подібне в Севастополі, але або недобре було, або дороге.
Чоловік Галини замовляє вінницьку горілку "Сотку".
— Каже, що вона значно м'якша за інші, завжди тримає на якісь свята. Маємо горілку вінницького лікерного заводу, виготовлену ще 1964 року, тоді вона називалася "Столічна". Я кажу, що вона вже недобра. Чоловік говорить, наші онуки її колись дорого продадуть.
Громадянин Канади 36-річний Герольд Аманюшан три роки тому одружився з вінничанкою Аліною Марині. Цього року вперше побував у Вінниці. Як гостинець повезе додому вінницькі цукерки "Наша Ряба". Вони у формі яйця. Продаються у круглих коробках із сіном.
— Ті цукерки його просто вразили. Герольд ніяк не міг зрозуміти, як кондитери запихають усередину білок і жовток, а потім покривають їх шоколадом, — розповідає свояк Олександр. — Сподобалися йому і наші хлібокомбінатівські торти. Казав, у Канаді торти — як пластмасові. Після вечірки вони завжди залишки викидають у смітник.
Цукерки "Наша Ряба" випускають у Вінниці з 1950-х. Коробка коштує від 28 до 37 грн. Найчастіше їх замовляють на фабриці. Ласощі роблять вручну.
Три тижні тому у Вінниці почали продавати ковбасу "Патрульну". Вона зовні схожа на жезл працівників ДАІ.
— Продажі ковбаси останнім часом впали, тому вирішили створити щось оригінальне, — розповідає директор підприємства 31-річний Володимир Корчинський. — Люди сприймають ковбасу як прикол. Беруть на сувеніри, розігрують знайомих.
Кілограм коштує 40 грн.
Коментарі