четвер, 19 листопада 2009 17:49

Кому потрібен новий курс?

Автор: фото: Світлана КОЧЕТОВА
  Коли політик вірить у свою ідею — йому вірять і люди
Коли політик вірить у свою ідею — йому вірять і люди

Побачити перед виборами, окрім технологій і маніпуляцій, ще й конкуренцію ідей — не так уже й просто. По-перше, ці ідеї треба розпізнати в політичному потоці звичайного популізму, по-друге, не кожна ідея хвилює всіх людей.

Оскільки двоє основних кандидатів виходять на передвиборний ринг уже не вперше і є більш-менш зрозумілими виборцям, ми в різних регіонах України дізнавалися, що думають люди про пропозиції поки що нового для нас кандидата — Арсенія Яценюка. Отже, що обіцяє нам прихід до влади Арсенія Яценюка з його ідеями?

Як відомо, у передвиборній програмі "Новий курс" Арсеній Яценюк пропонує чотири базові цілі для модернізації країни: нова індустріалізація, продуктивне і великотоварне сільське господарство, здорові та освічені люди, сильна боєздатна армія.

ЛЮДИ КАЖУТЬ...

Про село

Керівник агропідприємства Микола Савчук, Кіровоградська область:

— Наше підприємство обробляє 2 тисячі гектарів, а загалом у районі 28 тисяч гектарів орних земель. Я розумію, що ми поки що не підпадаємо під визначення "великотоварного сільгоспвиробника". За словами Яценюка, для цього має бути близько 20 тисяч гектарів. Але поки що господарств із такими угіддями в Україні мало. Буде процес об"єднання, і його не уникнути. Але це трохи лякає моїх колег. Щоправда, мені вдалося поспілкуватися з Арсенієм Яценюком, і він нас запевнив, що такі господарства, як у нас (адже ми підтримуємо соціальну структуру на селі), держава всіляко підтримуватиме. У Кіровоградській області агрофірми з 2–3 тисячами гектарів є найбільшими і конкурентоспроможними. Інакше кажучи, ніхто нікого заганяти в нові колгоспи не буде.

Призов усі обіцяють скасувати

А от Василеві Кириченку з Полтавської області найбільше імпонує підхід Яценюка до зняття мораторію на продаж сільгоспземлі. Нагадаємо, на переконання лідера "Фронту змін", це можливо за умов, якщо власниками землі будуть тільки громадяни України, якщо землю використовуватимуть лише за цільовим призначенням, якщо існуватиме обмеження права власності в одних руках, щоби вся земля не опинилася в декількох олігархів. І при цьому тільки держава має право купувати і продавати сільгоспземлі.

Василь Кириченко стверджує, що понад 90% власників земельних паїв готові вже сьогодні продати свої землі:

— Таким чином, держава може ці землі викупити в селян і продати або передати в оренду тим власникам, які розвиватимуть на них великотоварне виробництво. Так країна зможе перепроектувати сільське господарство і стати конкурентоспроможною на світовому продовольчому ринку. Я про це навіть написав особисто Арсенію Петровичу у "Фронт змін", щоб він це врахував під час розробки подальшої стратегії розвитку сільського господарства.

Про освіту

Олег Чайкін із Києва раніше вважав, що вчителів потрібно підтримати статусом держслужбовця, але після спілкування з лідером "Фронту змін" на народному вічі в Оболонському районі столиці погодився, що це черговий популізм:

— Я згоден з Арсенієм, що не статус є головним. Головне, щоб учитель отримував від держави нормальну зарплату і добрий соціальний захист. Крім того, школи мають одержати належне матеріально-технічне забезпечення.

Олександр Порик із Запоріжжя підтримує курс на відродження системи підготовки фахівців для заводів і фабрик — професійно-технічних училищ, вищої інженерної школи і планування держзамовлення на підготовку фахівців у вузах таким чином, щоб випускник не залишився без роботи.

Про армію

— Не ставати на коліна перед різними альянсами, а відбудовувати свої Збройні сили, щоб самим себе захистити від зовнішньої агресії, — це справжній патріотизм, — говорить підполковник у відставці В"ячеслав Шмило з Сум. — А то в нас звикли тільки бідкатися й молитися на НАТО, на Росію, ще на якусь неіснуючу загальноєвропейську колективну систему безпеки. Те ж стосується й призову на строкову службу. Усі обіцяють її скасувати. Вони просто хочуть подобатися виборцям, а хто ж подумає про безпеку країни? Згоден з Арсенієм, що кожен здоровий юнак повинен уміти тримати зброю в руках, щоб захистити нашу країну.

Про суддів і держзакупівлі

— Читав інтерв"ю з Яценюком, — розповідає одесит Зіновій Крес. — Так, він правильно сказав, що із суддів потрібно зняти недоторканність, дати їм нормальну зарплату й істотно підвищити кримінальну відповідальність за винесення неправомірних рішень. А обрання суддів нічого принципово не вирішить. Ось у СРСР суддів обирали. Так вони що, хабарів не брали або всі справедливі рішення виносили?

Луганський підприємець Євген Соловйов вважає, що найбільша корупція — у сфері держзакупівель:

— Коли до нас улітку приїжджав Арсеній Петрович, він розповідав, як 2008 року написав законопроект про ліквідацію Тендерної палати і дістав 390 голосів "за". Але в тому законі був пункт про те, що уряд повинен внести новий законопроект про держзакупівлі. Його, до речі, дотепер немає, і все відбувається за рішенням прем"єра. Я вже подав у" Фронт змін" свої пропозиції щодо закону про держзакупівлі, тому що на практиці неодноразово стикався з цим нахабним казнокрадством.

Зараз ви читаєте новину «Кому потрібен новий курс?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути