Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2010 17:11

Комбайнер за день заробляє тисячу гривень

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  На полі товариства ”Господар Мельниковецької ниви” біля села Червоне Немирівського району Вінниччини водій Віктор Щербатюк (ліворуч) та комбайнер Олег Закревський спостерігають, як зерно пересипається у кузов вантажівки
На полі товариства ”Господар Мельниковецької ниви” біля села Червоне Немирівського району Вінниччини водій Віктор Щербатюк (ліворуч) та комбайнер Олег Закревський спостерігають, як зерно пересипається у кузов вантажівки

Вінничанин 28-річний Віталій Янковий у вівторок молотить пшеницю на полі біля села Вороновиця Вінницького району. Працює на німецькому комбайні "Клас Лексіон-560". Його вартість у комплекті з приставками та жатками — 1,8 млн грн. Техніка оснащена комп"ютерною системою. Вона фіксує вологість зерна, його врожайність і кількість зібраного. Комп"ютер виводить також на монітор витрати пального, тривалість покосу. Параметри роздруковує на чеку. Кабіна герметична. У ній є кондиціонер та обігрівач.

— Два роки стояв і продавав у магазині побутову техніку, — пригадує Віталій Янковий. — Навесні мене звільнили, а магазин закрили. Стояв на обліку в центрі зайнятості. Місяць тому запропонували роботу комбайнером. Зразу трохи боявся. Бо мій батько колись працював комбайнером. А в радянських комбайнах у спеку в кабіні можна вдушитися. А як трохи похолодає, то кожух треба натягувати. Коли побачив німецьку техніку, поняв, тут можна працювати. За день на ньому можна заробити тисячу гривень. Шкода тільки, що жнива такі короткі.

Віталій говорить, за зібраний гектар йому платять по 35 грн. За день може пройти до 30 га.

Комбайнери працюють з шостої ранку до десятої вечора. Якщо немає роси, то збирають урожай і вночі.

— Трохи погано із погодою, — пояснює. — Гроза може налетіти раптово. А мокре зерно косити не можна, треба, щоб підсохло. Старші комбайнери кажуть, давно не було такої погоди. Грози для нашої області характерні наприкінці травня й у червні.

Віктор Щербатюк, 41 рік, із села Червоне Немирівського району водить вантажівку у товаристві "Господар Мельниковецької ниви". За його словами, у період жнив щомісяця заробляє по 3 тис. грн:

Старші комбайнери кажуть, давно не було такої погоди

— А в інший місяць якби тисячу заробити, то вже добре. Комбайнери зараз заробляють по 40 гривень за гектар. За день один може обробити гектарів 25, якщо працює на "Доні". А німецький комбайн так шурує, що і 50–60 подужає.

"Господар Мельниковецької ниви" наймає комбайни на немирівському підприємстві "Нафтобаза". Платить власнику техніки по 300 грн за кожен змолочений 1 га. Приватним особам землю обробляють по 8–10 грн за сотку.

— У деяких господарствах ще й годують, — додає насамкінець Віталій Янковий. — От учора обід привезли прямо на поле. Був борщ, рисова каша з м"ясом і компот.



1500


СТІЛЬКИ гектарів зернових пошкодив ураган, який пройшов на Вінниччині в ніч на 27 липня. Найбільше від буревію постраждали Хмільницький, Жмеринський і Калинівський райони.



Половина врожаю ріпаку пропала

Через минулорічну осінню посуху господарства області втратили половину врожаю ріпаку. Тому ціни на нього високі. Торговці купують 1 т від 3300 до 3500 грн. У портах за неї платять дорожче.

В одному з найбільших аграрних підприємств області "Зернопродукт МХП" під рапс минулого року відвели 1,5 тис. га. Скільки втратили урожаю, не кажуть. Зі слів 50-річного Петра Тарасюка, головного агронома підприємства, господарство збирає по 30 ц цієї культури з 1 га. Мають намір чекати вищої ціни, аби продати.

— Восени ми посіяли 380 гектарів ріпаку. До збирання його залишилося 170, — розповідає Сергій Савченко, 48 років, директор підприємства "Лан" у Бершадському районі. — Ще восени бачили, що він не перезимує, пересіяли озимим ячменем. Урожай зараз на складах. Поки що притримаємо, вивчимо ціни. Продамо на олієжиркомбінат або в порт. Цього року на ріпак дефіцит, тому проблем із його збутом нема.

Підприємець із Вінниці наступного року взагалі його не сіятиме.

— З цею культурою завжди проблеми, — пояснює фермер 33-річний Григорій Білик. — То дощ, то посуха, то насіння сходить недобре. В Європі від неї фермери давно відмовилися. Олія з неї несмачна. Використовують тільки для вироблення біопалива, яке застосовують лише в нашій державі. А головне, що земля після ріпаку відходить щонайменше вісім років. Причому після цієї культури на землі навіть бур"ян росте погано.

Дешевими будуть морква й капуста

— Дешевих помідор цього року не буде точно, — каже Іван Мовчан, 40 років, фермер із села Селище Тиврівського району. Він вирощує овочі. — Після дощів загинули всі помідори, навіть ті, що оброблялися по п"ять-шість разів. Тому максимально ціна помідорів може опуститися до 3 гривень за кілограм.

Фермер зауважує, що 2010-го хороші врожаї на капусту та моркву, вони будуть найдешевшими.

— Ціна капусти буде не більш як 90 копійок за кілограм, а морква десь по півтори гривні, — прогнозує Мовчан. — Погода для цих овочів сприятлива. До того ж через жару морква солодка і соковита. Дешевими можуть бути й буряки. Картопля подорожчає. Урожай неважний, є багато гнилої.

Зараз ви читаєте новину «Комбайнер за день заробляє тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути