На Привокзальному ринку у Вінниці люди скуповують овочі на зиму.
Чоловік тягне мішок картоплі. Позаду йде дружина з гаманцем у руці.
— Десять років, як від грядки відмовилися, — розповідає Валентина Фіщук, 37 років. Фіщуки із сином живуть у Вінниці в двокімнатній квартирі. На зиму заготовляють три мішки картоплі, два — цибулі. Моркву та капусту докуповують.
— Зберігаємо овочі в кладовці, — каже жінка. — Город невигідно мати. То згорить, то заллє, то поворують. Картопля дорога. Минулого року брали за гривню 20 копійок.
На закупівлю овочів планують витратити 600 грн.
— Щомісяця відкладаємо по 50–60 гривень, — каже Андрій Фіщук. — Зробили картонну коробку з надписом "на зиму". Кидаємо туди гроші, бо інакше все розходиться.
На Привокзальному ринку картоплі небагато. Оптова ціна — 1,8 грн кілограм. Уроздріб продають по 2–2,5. На Центральному ринку картопля коштує 2,5–3 грн кілограм.
— Ще не всі закінчили копати, — пояснює продавщиця Ірина Мовчан, 30 років. — Коли на базарі з"явиться багато картоплі, ціна на неї впаде. До кінця вересня до 1,2–1,5 грн за кілограм.
Жінка привезла на ринок 20 кг картоплі. Має 27 соток городини.
— За місяць уторгую 300 гривень, — усміхається.
Два чоловіки просять телефон чи адресу.
— Із міста часто приїжджають купувати прямо додому, — розповідає 60-річна Галина Сидоренко із села Дяківці Літинського району. — На ринку продаю відро картоплі за 15 гривень, а вдома віддаю за 11.
Коментарі