Ексклюзиви
понеділок, 13 жовтня 2008 18:17

Гриби подорожчали через неврожай

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  На Немирівській трасі неподалік селища Вороновиця Вінницької області подружжя вінничан купило в Ганни (на фото у хустці), жительки Вінницького району, два відра опеньків по 25 гривень
На Немирівській трасі неподалік селища Вороновиця Вінницької області подружжя вінничан купило в Ганни (на фото у хустці), жительки Вінницького району, два відра опеньків по 25 гривень

На вінницьких ринках почали продавати опеньки, печериці, маслюки, грузді, білі. Покупцям радять приходити о 8-й ранку. Грибники саме повертаються з лісу. Кажуть, днями чоловік продавав боровики зі шляпками з чоловічий кулак.

По обіді вибір менший, але можна придбати дешевше.

— За 6 гривень віддам, — спродує пенсіонерка останні півкіло грибів.

Жінка називає їх "синяками". Каже, якщо притиснути пальцем низ шляпки, він посиніє. З великого відра виглядають світло-сірі рядовки. Їх ціна — 22 грн/кг. Каже, збирала неподалік села Сальник під Вінницею.

Опеньки віддають за 10–12 грн/кг. З"явилися кілька днів тому.

— Погода підвела, — зауважує 55-річна Ніна Шевчук із села Іванівка Вінницького району. — Вони люблять дощ і тепло. А в нас як було? То дощ, то холод.

Пенсіонерка Людмила Бондарчук на ринку Привокзальному продає печериці.

— Беремо печериці, недорого! — щохвилини промовляє. Поряд із нею інша жінка пропонує маслюки по 12 грн/кг.

— По чому маслята? — запитують перехожі.

До печериць байдужі.

— Маслята смачніші, — пояснює Ніна Шевчук. — Я їх люблю. Печериці теж спродала б швидко. Та вони, бачите, почорніли трохи. Якби я на два-три дні раніше їх зібрала, то вони були б отакі біленькі. По 5 гривень за кіло віддаю. Я не переживаю. Лишаться — собі заберу.

Ніна Степанівна збирає гриби з початку літа. Встає о 5–6-й ранку.

— Спочатку строчки-сморчки, потім сироїжки, бабки, підберезники. У червні — піддубники. У липні лише перецвіла слива, з"явилися зелені гриби. Далі сезон маслят, варг, опеньок. У вересні ходжу за печерицями. Шампіньйони на них кажуть, — сміється.

— По чому отрута? — жартують покупці, але купляють. Буває спочатку куплять, а потім перепитують перехожих, що це за гриб.

Гриби переважно із довколишніх сіл — Іванівка, Сосонка, Сальник, Майдан. По два-три відра опеньків збирають поблизу об"їзної дороги.


На опеньках заробляють і жителі сіл, що розташовані неподалік трас.

— За відро оцих більших, лопухатих — 20 гривнів просю, — говорить жіночка на вигляд 70 років. Гриби вона продає на немирівській трасі неподалік Вороновиці. — А ціго, бачте, усі, як один, гвоздики, ніжки грубі — по 30. Торік дешевше було. За дванаціть-пятнаціть продавали. А цього року в лісі мало опеньків. Добре тре налазитися. Тіко не фотографіруйте мене.

Середнього віку Анна та Галина на розстеленому на узбіччі рядні сортують опеньки. Перед ними три повних 10-літрових відра. Зупиняється червона "ауді".

— Ти лишень понюхай, пахнуть то як! — звертається до чоловіка жінка з машини. — По 30? А два по 25 віддасте? А вони з верху до низу однакові чи тільки зверху гарні?

— Ну, що ви? Ось дивіться! — збирається висипати гриби з відра на рядно Анна.

— Ні-ні, одразу в пакет висипайте! Раніше самі збирали, а тепер часу нема ходити на грибалку.

Зараз ви читаєте новину «Гриби подорожчали через неврожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути