четвер, 13 травня 2010 20:22

Галина Яковенко щодня здає 60 літрів молока

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Анатолій Ковалишин (стоїть на возі) переливає молоко з пластикових бочок до молоковоза Шаргородського заводу. Молоко в селян збирають підводами. Це береже дороги від розбивання
Анатолій Ковалишин (стоїть на возі) переливає молоко з пластикових бочок до молоковоза Шаргородського заводу. Молоко в селян збирають підводами. Це береже дороги від розбивання

Понад 70% молока на молокозаводи здають селяни. Більшість із них доять корів вручну, і якість такого молока низька. Через це підприємства занижують ціну.

— Щоб отримати більше грошей, почали доливати в молоко воду, — говорить директор Літинського молокозаводу Анатолій Юрчак. — Буває, у банці молока налите вапно, щоб по кольору не можна було визначити, що молоко нежирне. Недавно купили апарат, який дозволяє перевірити скільки води в молоці. Якщо приїздить партія молока, в якому дуже багато води, ми платимо всім меншу ціну.

Юрчак зауважує, що в молоці від населення багато бактеріологічних домішок.

— Це через неправильну гігієну, немиті руки, недостатньо чисті марлі для проціджування. Тому намагаємося більше працювати з фермерськими господарствами. Радимо селянам купувати доїльні установки.

За літр молока населенню молокозаводи платять 1,8 грн, фермерським господарствам — 2,5 грн за літр.

36-річна Галина Яковенко з села Селище Літинського району щодня здає 60 л молока. Торік із сусідами придбали доїльний апарат. Галина зареєструвалась як приватний підприємець і здає молоко за вищою ціною.

— Здача молока — це наш єдиний постійний заробіток, — розповідає. — Раніше возила його на базар у Вінницю, а потім порахувала, що їздити невигідно, бо багато трачу на дорогу. Домовилися з сусідами і купили доїльний апарат вскладчину.

За апарат Брацлавського заводу доїльного обладнання заплатили 5,5 тис. грн. Він доїть одразу дві корови. Жінка порахувала, що прилад окупився за рік.

Вигідно тримати хоча б три корови

— У мене шість корів, у сусіда — чотири, от ми з ним і заснували фермерське господарство, тепер молоко нам рахують по іншій ціні. Спочатку доїть сусід, тоді приносить апарат мені чи навпаки. Ще ні разу за нього не сварилися, — сміється Галина. — Торік улітку були найнижчі ціни. У людей молоко купували по 90 копійок. У нас брали по півтори гривні. Найдешевшим молоко стає в червні–липні, коли воно швидко скисає.

Щомісяця на молоці Галина заробляє 3600 грн. Каже, що якість молока, видоєного апаратом, вища.

Найбільша конкуренція серед молокозаводів за молоко із великих ферм. За літр там готові платити понад 3 грн. Точної ціни на молокозаводах не називають, кажуть, це — комерційна таємниця.

— Тут із ким як договоришся, буває тра на кілька копійок дати на ферму більше, зате ж велика партія, — каже заготівельник Тульчинського молокозаводу. — У нас немає великих ферм. Колись на колгоспі тримали по 300 корів, тепер в області жодної подібної немає.

У Селищі влітку виганяють на пашу до 50 корів.

— Колись череда була по сотні корів, тримали по три-чотири в кожній хаті. Тепер позбуваються, — продовжує Галина Яковенко. — Безплатних кормів не стало, всьо треба купити. На зиму і жом, і силос, а в людей грошей нема. Того, що отримуєш за здачу молока при ціні по рубль 30, вистачає лише, щоб прогодувати корову. Вигідно тримати хоча б три корови.

Молочний кооператив села Слобода Шаргородська Шаргородського району щодня здає 24 т молока.

— Торік було більше, — говорить голова кооперативу Анатолій Ковалишин, 52 роки. — Навесні з району на м"ясо здали 73 корови, ще 18 стоять у черзі. Молочні кооперативи невигідні. Тільки того, що в нас ведеться строгий облік, хто скільки молока здав. Якби від держави давали дотацію, було б друге діло. Це ж до кожного літра молока дополнітєльних 15–25 копійок. Торік дотацію скасували. Тепер молокозаводи платять голу ціну. Кажуть, що в ній уже врахована дотація.


15


СТІЛЬКИ молокоприймальних пунктів закрили після перевірки обласної санепідстанції у Бершадському, Жмеринському, Тростянецькому та Хмільницькому районах. Головний санітарний лікар Вінниччини Валентина Зайцева повідомила, що до більшості пунктів не підведено воду, не проводять санітарної обробки посуду. Молокопункти не поновлять роботи, доки не усунуть порушень. Населення здаватиме молоко на машини молокозаводів.

Зараз ви читаєте новину «Галина Яковенко щодня здає 60 літрів молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути