7 тис. грн коштує у вінницькому ресторані "Феріде" пляшка шампанського "Кристал" 2000 року. Це найдорожчий напій, який продають в обласному центрі.
— Попитом "Кристал" не користується. Питають, але ніхто не купує. Ціна, я вам скажу, — розводить руками бармен закладу, імені не називає. — Частіше замовляють коньяк "Мартель" за 2700 гривень або віскі "Роял салюте" за 2800. Беруть лише на розлив.
У гіпермаркеті "Метро" пляшка найдорожчого шампанського "Дом Периньйон" коштує 2384 грн, "Вев'є" — 760 грн, "Шлюмберґер" — 234 грн. Коньяк "Хеннессі Х.О" — 1500 грн.
600 грн за 100 г віскі "Дюарс" просять у ресторані "Буржуй". У пляшці залишилися 200 г. Найдорожче шампанське тут — "Круг Ґранд кюве" за 1300 грн.
Бізнесмен та віднедавна депутат обласної ради Віктор Малиновський каже, з напоїв віддає перевагу горілці:
— Замовляю або російську "Белугу" за 1800 гривень, або французьку "Ґрей Ґус". Подобається смак. За 7 тисяч гривень шампанське навряд чи купив би. Хоча, якщо святкувати якусь визначну подію, весілля наприклад, то взяв би.
— У вінницькі кафе та ресторани рідко замовляють елітні напої. Бо багаті люди загалом їх п'ють у Києві, куди їздять відпочивати. Наше місто — це велике село, і багатії не хочуть привертати до себе увагу. А в столиці хто їх знає? — говорить 30-річний Сергій Озирянський, спеціаліст з елітних напоїв фірми-постачальника "Баядера імпорт". — Шампанського дорогого взагалі не замовляють. Бо його не беруть. Буде стояти роками. Інша справа — віскі. Його можна на розлив продавати. У "Феріде" та "Віденській каві" раз на рік чи півроку купують "Блю лейбл". Пляшка 1,75 літра коштує 3,5 тисячі гривень. Це закупівельна ціна. Я його куштував. Відверто — особливої різниці зі звичайним віскі не відчув. Мабуть, необхідно бути серйозним гурманом, щоб відрізнити смаки.
Коментарі