Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2012 00:45

"Через паї в селі всіх людей пересварили"

Автор: Фото Тетяна САРАХАН
  Петро Мазур, Світлана Грицишина, Тетяна Околодько (зліва направо) з Куманівців Хмільницького району розмовляють у приміщенні сільради. Хочуть віддати паї в оренду французам
Петро Мазур, Світлана Грицишина, Тетяна Околодько (зліва направо) з Куманівців Хмільницького району розмовляють у приміщенні сільради. Хочуть віддати паї в оренду французам

21 січня 300 жителів села Куманівці Хмільницького району зібралися в будинку культури. Мали вирішити, кому передавати свої паї.

— У нас 470 пайовиків. На земельні ділянки претендують три інвестори. Французькі фермери обіцяють платити 6 відсотків за оренду паю, — каже сільський голова 44-річний Андрій Титула. — Нардеп Іван Куровський — 9 відсотків. Теперішній наш інвестор Олександр Гончаренко платить лише 3 проценти.

Договір оренди з орендарем хочуть розірвати 260 пайовиків.

— Французи обіщають 30 робочих місць, — каже місцевий 42-річний Віталій Червінський. — Молочний комплекс збудують на 500 корів. А Куровський нічо тут строїти не має, тільки поля засіє.

Підіймається Олександр Гончаренко. Люди в залі замовкають.

— Французи вже відмовилися обробляти куманівські поля, — говорить.

Місцева Тетяна Околодько набирає номер телефону представника французької фірми Анатолія Чудака. Умикає гучний зв'язок.

— Районна влада не розрішила приїхати нам у село, — чути.

— Ми такого не казали, — схоплюються з місця заступник голови райдержадміністрації Віталій Матяш і заступник голови райради Юрій Дячок.

Після 3-годинних дебатів домовляються писати заяви в сільраді.

— У них будемо вказувати, до кого хочемо йти: до французів, чи до Куровського, — пояснює Віталій Червінський.

— Через ті паї тільки людей у селі пересварили. — каже 68-річна Ніна Овчарук.

Керівник району 37-річний Олег Томашук теж не вірить французьким інвесторам:

— Їх не знаю, а Куровський провірена людина. Працює в селах Терешпіль та Скаржинці Хмільницького району, платить гарні гроші. Перед Новим роком усім селянам дав по пляшці шампанського, коробці цукерок.

Олександр Гончаренко погоджується віддати 700 га землі для обробітку Івану Куровському.

— Але 400 гектарів лишу собі, французам не віддам. Зараз вони нагло забирають у нас бізнес. Заключають договора з людьми на оренду паїв у той час, коли вони мають на руках договора з нами до 2014 року. Бачили, як французи господарюють у селі Гордіївка Романівського району Житомирської області: майно порізали, стоять два бички, високий забор і на зданії прапор Франції та України. Розривати договора оренди можна лише через суд. Законних підстав для цього не бачу. Селу помагаю: для школи закупили парти, стільці, лінолеум. Єдиному ветерану війни газифікували будинок, — стверджує Олександр Олександрович.

Орендна плата зросте

Найбільшу орендну плату на Вінниччині — 4% — вносять підприємства "Зернопродукт", "Астарта-Київ", "Нібулон". Інші орендарі дають 3%.

Із січня 2012-го набула чинності постанова Кабміну, згідно з якою оціночна вартість землі зросла майже вдвічі. Сьогодні пай 2,5 га в Куманівцях оцінюють у 32 тис. грн.

— А з січня він буде приблизно 56 тисяч гривень. Якщо торік пайовикам давав по 920 гривень за пай, то тепер буду платити 1685 гривень, — пояснює керівник господарства "Дар 5" Олександр Гончаренко. — Мій конкурент обіцяє платити втричі більшу орендну плату. За пай даватиме 5065 гривень.

 

Зараз ви читаєте новину «"Через паї в селі всіх людей пересварили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути