четвер, 23 вересня 2010 18:07

Будівельникам дають розстрочку на придбання житла

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Олена Фещук з дітьми (зліва направо) — 13-річним Максимом, 11-річною Росаліндою, 3-річною Ванессою. Зі скрипкою — 7-річна Анжеліка. З матір’ю також живе старший син — 22-річний Олександр. Працює будівельником
Олена Фещук з дітьми (зліва направо) — 13-річним Максимом, 11-річною Росаліндою, 3-річною Ванессою. Зі скрипкою — 7-річна Анжеліка. З матір’ю також живе старший син — 22-річний Олександр. Працює будівельником

Удова 44-річна Олена Фещук мешкає із п"ятьма дітьми в однокімнатці на 19 кв. м у будинку на вул. Свердлова у Вінниці.

— Ми з чоловіком стали на квартирну чергу 1987-го. Кожні півроку поновлювалися. Я навіть писала листи президенту з проханням надати моїм дітям житло. Зараз не можу взяти довідку з БТІ, бо за неї вимагають майже 400 гривень. А я отримую 1000 допомоги на дітей. Поки що не працюю.

Олена Фещук 907-а у переліку тих, хто може претендувати на першочергове отримання житла. Родина має право стати на квартирну чергу, якщо на одного члена припадає менше 6,5 кв. м.

Зараз у Вінниці на квартирній черзі п"ять тисяч осіб. Торік серед черговиків розподілили квартири у двох 9-поверхових будинках — по вул. Москаленка, 69 та Червоноармійській, 1. Житло отримали 240 сімей.

Трикімнатку одержала мати-героїня 56-річна Ніна Машницька:

— У мене дев"ятеро дітей. На черзі стояла із 1985 року. Житло задовольняє цілком. Тільки важко із цього мікрорайону добиратися. Погано ходять маршрутки.

Міськрада виділяє помешкання черговикам державним коштом.

— Міський бюджет грошей на це не має. На сьогодні держава виділила понад 2 мільйони гривень для закупівлі житла інвалідам війни. В першу чергу отримають квартири ті, хто стоїть у черзі найдовше, — каже 52-річна Олена Ярмоленська із управління економіки та інвестицій облдержадміністрації.

Зараз у Вінниці на квартирній черзі п"ять тисяч осіб. Торік житло отримали 240 сімей

Нові квартири у місті будує єдина компанія — БМУ-3. Наприкінці вересня планують здати 9-поверхівку в мікрорайоні Поділля. Ще один будинок у тому ж районі мають намір завершити у жовтні. Квартири коштують $28–56 тис.

— Люди можуть вкладати кошти, коли будинок наполовину збудований, — говорить 25-річний Тарас Дробаха, інженер з проектно-кошторисної роботи. — Перший внесок — 20 відсотків. Решту потрібно погасити до введення дому в експлуатацію.

Оформити кредит на житло у Вінниці можна під 18% річних на 20 років. Одразу потрібно внести 30% вартості помешкання.

— Якщо припустити, що щороку квартири будуть отримувати хоча б по 240 людей, то останні в квартирній черзі одержать житло лише через 30 років. Але ж щорічно не дають стільки безкоштовних квартир, — розповідає Андрій Очеретний, заступник директора БМУ-3. — Торік дев"ятиповерховий будинок по Тарнагородського зводило Міністерство внутрішніх справ. Цього року такого будівництва не ведуть. Жодна організація у Вінниці не забезпечує своїх працівників квартирами. Для колективу нашої компанії при покупці квартири робимо знижку до 10%. Або за рішенням директора надають розстрочку до п"яти років.



Поновлюватися у черзі треба щороку


Щоби стати на квартирну чергу у Вінниці, потрібно зібрати такі документи:

— форма N3 із жеку або квартального комітету за місцем проживання;

— довідка з бюро технічної інвентаризації;

— копії свідоцтва про народження дітей;

— копія свідоцтва про одруження або смерть чоловіка/дружини;

— довідка із соцзабезу про отримання соціальної допомоги.

Із документами потрібно прийти до "Прозорого офісу" міської ради та написати заяву. Поновлюватися в черзі слід щороку з 1 по 31 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Будівельникам дають розстрочку на придбання житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути