понеділок, 31 жовтня 2011 00:00

Андрій Власюк 22 роки чекає житло

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Вінницький міськвиконком перереєстровує людей, які стоять на квартирній черзі. Торік на обліку перебували 8 тис. громадян. Зараз залишилися 3 тис., з них 2 тис. — на пільговому.

— Співпрацюємо з адресним бюро, паспортним столом, жеками, самі виходимо на тих людей, які стоять у черзі. Просимо їх зібрати документи, потім ці документи подаємо на виконком і вирішуємо, залишати їх у черзі чи ні. Якщо нічого не змінилося, лишаємо у черзі. А є такі, що квартиру купили чи виїхали, — пояснює 50-річний Валентин Нагага, начальник відділу обліку та розподілу житла Вінницької міськради.

Стати на квартирну чергу має право будь-яка людина, що потребує поліпшення житлових умов та має реєстрацію у Вінниці не менш як три роки.

43-річний Андрій Власюк упродовж 22 років поновлює документи щороку.

— Поставили сина Андрія на чергу на початку 1990-х, — розповідає його мати 75-річна Віра Власюк. — Живемо у двокімнатній хаті на Старому городі на провулку Димитрова. Коло мене дочка з 18-річним онуком. Сплять в їдній комнаті. Син у пристройці до хати живе. Там колись планірували ванну зробити. У комнату вліз лиш діван. А я ночую на колишній кухні в проходній комнаті.

Ті документи грошей стоять, тільки довідка з БТІ — 70 гривнів, а ще — про склад сім'ї, реєстрацію, кучу копій. А часу скільки треба. Але поновлюєм, надіюся, а вдруг дадуть хоть шось дітям.

Торік видали 11 безкоштовних квартир інвалідам першої групи. Цього року планують дати ще три помешкання інвалідам.

— Безкоштовних квартир зараз немає, — говорить 37-річна Галина Якубович, директор департаменту економіки та інвестицій міськради. — Їх не стало, відколи Союз розвалився. Зараз будуємо житло, але для тих людей, які можуть заплатити за нього.

На початку 2012-го планують завершити будинок на 144 квартири на вул. Смирнова. Житло пропонують за найнижчою у місті ціною — 4,7 тис. грн за 1 кв. м. Потрібно внести третину вартості і розрахуватися до здачі будинку в експлуатацію. Однокімнатні квартири розпродали одразу. Залишилися 32 двокімнатки та одна трикімнатка.

— Можна взяти кредит на житло, ми працюємо з банком "Аркада". Він дає іпотечні кредити під 16 відсотків річних, — продовжує Галина Якубович. — Наступного року почнемо будувати муніципальне помешкання на вулиці Щорса. Черги немає. Як люди чують, що за житло треба платити, одразу йдуть.

З наступного року планують розпочати будівництво за програмою "Доступне житло".

— Держава платить третину вартості квартири. Але людина повинна перебувати на квартирній черзі, — пояснює Галина Якубович. — Квадратний метр продаватимуть за ціною, яку встановить Кабмін. Якою вона буде, поки що невідомо.

 

28 275

громадян перебувають на квартирній черзі у Вінницькій області, за даними обласного управління статистики. Торік помешкання отримали 243 людей. Найбільше у Вінниці — 148 квартир, у Бершадському і Могилів-Подільському районах — по 26 квартир, 18 — у Немирові, 14 — у Гайсині, три — в Іллінцях і по одній у Жмеринці, Ладижині, Козятині, Липовці, Тульчині, Тиврові, Ямполі.

 

Зараз ви читаєте новину «Андрій Власюк 22 роки чекає житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути