понеділок, 30 вересня 2013 05:15

"Як сидять у неволі, м'ясо стає з глистами"

Автор: фото: Вікторія Марценюк
  Ганна Шестопал із села Степашки Гайсинського району показує кормові буряки, які погризли олені й дикі кабани. Тварини знищили третину урожаю
Ганна Шестопал із села Степашки Гайсинського району показує кормові буряки, які погризли олені й дикі кабани. Тварини знищили третину урожаю

У селі Степашки Гайсинського району дикі тварини винищують урожаї кукурудзи та городини. Благородних оленів, муфлонів, лисів та диких кабанів випустили з вольєрів мисливського господарства "Вепр", що на території лісу біля села.

— Вийшла літом рано до паші, кілька оленів і ланей стоять жують сіно. Я до них поплескала в долоні, а вони й не злякалися. Кілька секунд постояли, подивилися, а тоді пішли помаленько. Після них сіно свійська худоба їсти не хоче, — каже місцева 70-річна Ганна Шестопал. — Гризуть буряки, кабачки, моркву, гарбузи. Нічого на городі не лишається.

Дикі звірі приходять у село, як стемніє.

— У вісім часов, як смеркло, всі по хатах, — розповідає Ганна Андріївна. — Собаку прив'язали біля сіна, звірі менше стали ходити. А в город за кілька метрів усе одно лізуть. Вішала там на палки целофанові пакетики, щоб шелестіли на вітрові — не помагає.

Місцеві кажуть, що мисливське господарство належить нардепу Григорієві Калетнику. Сюди на полювання приїжджали Віктор Янукович, Нестор Шуфрич, Микола Азаров. Зупинялися в мисливському будиночку, де є майданчик для вертольотів. Родина Калетників часто відпочиває у власному будинку біля річки Південний Буг.

— Цього року люди відмовилися садити близько 10 гектарів городів, що біля лісу, бо врожаї з'їдають звірі, — зустрічає місцевий 35-річний Іван Левченко на центральній вул. Леніна. Веде на поле на околиці села. Стежками відокремлені один від одного городи, земля на них зрита. На одній ділянці посаджена кукурудза, половина лежить на землі. — Оце тако вся лежить, бо свині зрили, втоптали. Олені їм помагають. Качани надгризані, все гниє. Цього року засадили майже все соєю, звірі її не їдять.

У селі близько 800 жителів. Є газ, водопровід — на трьох вулицях. Дороги ґрунтові.

— Люди пожалілися керівництву мисливського господарства, що кукурудза пропала через їх звірів. Вони компенсували: скільки в кого мало вродити — приблизно стільки дали зерна, — розповідає Іван Левченко. — Мисливство в нашому лісі хароше. Базу там построїли, обгородили півлісу сєткою висотою в 4 метри. Вольєр зробили на гектарів 20. Оце відкрили їх, щоб тварини дикості набралися. Як сидять у неволі, м'ясо стає з глистами.

Йдемо стежкою через центр села, біля дороги видно лисячі сліди.

— Лисів тут повно, живуть в основному в старих хатах. У людей курей крадуть, — додає Іван. — Товариш бачив вовчі сліди на стежці у селі, торік утекли з лісу. Досі невідомо, де ті вовки ділися, але ніхто їх не відстрілював. У серпні в часов одинадцять місцевий Петя Француз їхав підводою по вулиці, вибіг кабан, злякав коня. Петя заплутався у віжах, кінь протягнув його метрів 20. Він якось вибрався і спинив коня. Таке лице побите й поцарапане було, шо страшно.

Найбільше потерпають від тварин вулиці Петра Куща, Жовтневої, Піщаної.

— До мене кабани занадилися цього літа. Син приніс галогенний фонарь, поставили на городі. Думали, може, вони будуть боятися. Нічого їх не бере. То місяць на городі палила костри, звірі трохи вогню бояться, — каже 65-річна Марія Левченко. Показує на городі біля будинку залишки вогнища. Поряд скидали на купу гнилу кукурудзу. — Тако запалила впівніч чи в час ночі й вибігаю з внучками, кожен час поглядаємо. Вберегла хоч трохи врожаю.

— Шкодити врожаям дикі тварини почали років три тому. На охоту перестали їздити браконьєри, звірів розвелося дуже багато, — каже 59-річний Василь Шестопал, сільський голова. — Звертався зі скаргами людей до керівника мисливського господарства. Компенсували збитки. Позаторік давали в кого що пропало — зерно кукурудзи, буряк чи пшеницю. Торік усім дали сіно.

Після звернень людей до сільради на місце, де виходять звірі, приїздять єгері й відлякують їх пострілами.

— Тварини на людей не накинуться, вони бояться, — говорить Василь Бортовий, директор "Вепра". — Єгері приїжджають за кожним викликом жителів і відлякують тварин, вбивати їх не можна.

Зараз ви читаєте новину «"Як сидять у неволі, м'ясо стає з глистами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути