середа, 26 квітня 2006 14:36
Ольга Вауліна
Ольга Вауліна
Ольга Вауліна

Запечені п"яти

 

Двадцять років тому я закінчувала десять класів. Пам"ятаю, увечері 29 квітня поверталася додому з гостей. Цвіли каштани. Але в повітрі пахло чомусь не весною, а спаленою кварцовою лампою. Пізніше повідомили — вибухнув Чорнобиль.

На останньому дзвонику здавалося, що за вікном війна. Школа спорожніла. Усіх вивезли на оздоровлення подалі від Києва. А ми здавали сім іспитів і пили каберне. Потім вступали до вузів, а батьки, як дорослим, наливали червоне вино. Того літа в столиці не було дітей, тільки ми — випускники й абітурієнти.

Перший серйозний матеріал я написала про Чорнобиль — про дітей зони. Вони переселилися в новий спальний район Троєщина, і там їх лупцювали місцеві. Билися жорстоко — шматками арматури, ребрами радіаторів, ланцюгами. Кияни відстоювали свою територію. Роками стояли в черзі за житлом. І от дочекалися, а їхні квартири зайняли чужі. Я брала інтерв"ю в підлітка з перев"язаною головою і синцем під оком. Він плакав. Казав: не винен, що їх із Прип"яті виселили. І що на фіг йому здався наш Київ... У рідному місті цього хлопця я була за рік до аварії, і саме там уперше цілувалася.

Там уперше цілувалася

На початку 90-х поїхала в Чорнобиль із делегацією народних депутатів. Нам улаштували екскурсію по могильниках. Видали одноразові білі піжами і дурні шапочки. А ще мали дати черевики. Але на мій 35-й взуття не знайшлося. Пішла в своєму. Чоботи купила напередодні поїздки. Був березень, танув сніг. На могильниках стояли величезні калюжі. У тому  відрядженні схопила нежить. А ще в мене зуділи п"яти. Поскаржилася подрузі. Її батько негайно виміряв дозиметром мої чоботи. Запакував їх у целофан і закопав за містом. Сказав: Чорнобиль мені п"яти запік. Рівень радіації на підошвах перевищував допустиму норму раз у двадцять. Чобіт було шкода, але п"яти більше не пекло.

Зараз ви читаєте новину «Запечені п"яти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути