Ексклюзиви
четвер, 13 жовтня 2011 14:15
Василь Кедик
Василь Кедик
Політолог

Україну приймуть в ЄС не раніше, ніж Африку

Колумбійка Шакіра закінчила власний виступ на відкритті "Олімпійського" виконанням неофіційного гімну останнього чемпіонату світу в ПАР минулої суботи. Стадіон - це своєрідний футбольний символ української складової майбутнього "Євро-2012". Там пройде фінал європейської першості. Зведення цієї футбольної арени в рамках попередньо узгоджених з УЄФА термінів, за словами Віктора Януковича, мало б довести, що з Україною можна мати справу.

Шакіра заспівала про зоряний час африканського континенту під святковий київський феєрверк, а через кілька днів влада пішла "африканським" шляхом, засудивши до семи років позбавлення волі лідера опозиції. Тим самим змусила замислитись європейців над подальшими європейськими перспективами України загалом і над форматом поглиблення двосторонніх відносин зокрема.

Можна припустити, що безвізовий режим Україна не отримає до кінця поточного року. Натомість угода про зону вільної торгівлі, що майже готова, таки буде парафована ближче до нового року. Та насамперед, виходячи з економічних інтересів, зокрема, зацікавлення олігархів, які не збираються відступати від мети через зміну внутрішньої політичної кон'юнктури. Все відбудеться тихо і без зайвого пафосу, який був властивий для стосунків між Україною та ЄС тільки якусь мить – спочатку, коли підписувались серйозні угоди про партнерство в середині 90-х, потім – після "помаранчевого" Майдану, поки внутрішні суперечки розкололи "помаранчеву" команду. ЄС зайняв вичікувальну позицію, а згодом став на бік сильнішого. З початком президентства Януковича двосторонні відносини знову мають характер поміркованого прагматизму, який продиктований політичною реальністю і зводиться до простої формули "всі й так все чудово усвідомлюють". Однак геополітична гра "ЄС - Росія", яку так чудово використовував у власних інтересах Кучма для отримання політичних бонусів, Януковичу зовсім не вдається. Відносини з Росією зіпсувалися. А з Брюсселем прірва поглибилась - вчора деякі європейські видання написали, що "Янукович захотів мати власного Ходорковського". Радісно потирають руки в Брюсселі хіба євро скептики.

Незважаючи на гру щодо справи Тимошенко, яка триватиме ще не один місяць, і подарує цікавий політичний пасьянс, вже сьогодні можна говорити про те, що програють прості українці. Здається, нам тільки залишиться мріяти про поїздки в Європу без віз, принаймні на ближчу перспективу.

Загалом Україна наразі в одній черзі до вступу в ЄС навіть не з Туреччиною. Її, за влучним висловом Збігнєва Бжезінського, досі не прийняли в європейський дім через "неєвропейськість", що продиктована релігійно-етнічним чинником. Тому коли настане час для Африки, прийде час і для України.

Зараз ви читаєте новину «Україну приймуть в ЄС не раніше, ніж Африку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути