Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 00:45

Знесли останній пам'ятник Енгельсу

Пам'ятник засновнику комуністичної ідеології Фрідріху Енгельсу знесли в селі Горошине Семенівського району на Полтавщині. Це був останній монумент діячу в Україні.

— Те, що пам'ятник досі стояв, є порушенням закону про декомунізацію, — говорить представник Українського інституту національної пам'яті в Полтавській області Олег Пустовгар, 47 років. — Ми та громадська організація "Світанок" неодноразово надсилали листи до сільради з вимогою демонтувати скульптуру. Затримку там пояснювали браком грошей і пандемією коронавірусу. Але зрештою рішення виконали.

5-метрову скульптуру розібрали на частини та передали на зберігання до "Парку радянського періоду". Розташований поблизу міста Путивль Конотопського району на Сумщині.

— Дирекція заповідника дала кошти на транспорт, пальне й демонтажне обладнання, — продовжує Пустовгар. — У музеї просто неба зібрані скульптури численних комуністичних діячів. Подібні парки є у Європі. Найбільший — у Литві. Крім пам'ятників, там можна побачити й інші речі. Наприклад, вагон, у якому комуністи відправляли до таборів прибалтів.

Закон про декомунізацію Верховна Рада прийняла 2015 року. Усі пам'ятники комуністам мають бути демонтовані, відповідно до нього.

Зараз ви читаєте новину «Знесли останній пам'ятник Енгельсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути