Ексклюзиви
вівторок, 07 червня 2011 02:45

Знайшли останки 340 замордованих НКВС людей

Автор: фото: Олеся ЦИМБАЛІСТА
  Місце розкопок біля села Пшеничники Тисменицького району на Івано-Франківщині. 1939 року енкаведисти сюди привозили людей, замордованих у тюрмах
Місце розкопок біля села Пшеничники Тисменицького району на Івано-Франківщині. 1939 року енкаведисти сюди привозили людей, замордованих у тюрмах

Біля села Пшеничники Тисменицького району на Івано-Франківщині археологи розкопали масове захоронення жертв НКВС. Вчені ідентифікували рештки понад 340 людей. Приблизно п'ята частина їх — діти.

Пшеничники за 16 км від обласного центру. Розкопують за 2 км від села. Шестеро археологів з івано-франківського історико-просвітницького товариства "Меморіал" працюють там щодня по 7 год. Ділянку площею 4 сотих обгородили.

— Наша організація впродовж кількох років збирала свідчення старожилів у селі Пшеничники, співставляла історичні факти, — розповідає 28-річний Василь Тимків, науковець "Меморіалу". — Дізналися, що тут із 1939-го розміщувався гарнізон НКВС. Його створили спеціально для утилізації людського матеріалу. Сюди звозили людей, замордованих у станіславській, тисменицькій, тлумацькій тюрмах. Методом пробних розкопок і за розповідями селян торік восени ми натрапили на захоронення. Шукати доводилося неглибоко — від 20 до 70 сантиметрів. Це ще один доказ того, що жертви на совісті більшовиків. Бо навіть німці закопували людей на глибині не менше півтора метра.

62-річний Микола Онисько акуратно пензликом розчищає знайдений кістяк, показує відокремлений череп.

— Зуби абсолютно цілі та здорові. Видно, що то був молодий дужий чоловік. А от поряд з ним, певно, жінка — череп тонший. Також молодій людині належить. І межи ними кісточки зовсім тоненькі під пальцями кришаться — дитячі, — пояснює археолог. — Часто буває кілька тіл на купі, ніби переплетені. Вважаєм, що то була одна сім'я, захоронена так ще по совісті. Подекуди трапляються останки жінок, що були вагітними. В районі таза ніби мишачий хребтик. Це сформована ненароджена дитинка.

Вчені кажуть, в селі є також як мінімум два місця, де варто провести розкопки.

— На забетонованому колишньому колгоспному току та за сільським кладовищем. Так розказують місцеві, — говорить дослідник Іван Павликівський, 77 років. — Людей ув'язнювали родинами. Звинувачували в причетності до ОУН, небажанні вступати до колгоспу або просто за необережно сказане десь слово. З тюрем не верталися. Щоб вибити зізнання з підозрюваних чоловіків, піддавали тортурам їхніх жінок, дітей, потім знищували всіх.

На території розкопок встановили металевий хрест із вишитим рушником. Коли археологи завершать роботи, знайдені останки перезахоронять на цьому самому місці.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли останки 340 замордованих НКВС людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

104

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути