Ексклюзиви
четвер, 28 липня 2011 05:45

Жінки у протигазах хлорували ставок до перегонів

У п'ятницю, 29 липня, у місті Вишгород, за 18 км від Києва, стартує один з етапів "Формули-1" на воді. Перегони міжнародного класу на Київському водосховищі триватимуть три дні. Змагатимуться вісім команд із різних країн. На болідах ганятимуть по колу на швидкості 250 км/год.

У вівторок у місті всюди триває ремонт. Напередодні відкрили нову дорогу з Києва. Із двох смуг зробили чотири. Уздовж доріг облаштовують клумби. Тиждень тому водолази почистили акваторію водосховища, дістали з дна драбини та купу старих покришок.

На початку набережної стоїть охоронець, машин місцевих не пропускають. Уздовж берега, де проходитиме "Формула", будують каркаси трибун. Вони займатимуть близько 2 км, розраховані на 15 тис. гостей. Там теж новий асфальт. Пішохідна доріжка викладена тротуарною плиткою. Чути, як робітники стукають, свердлять, вивантажують із машин та прикручують металеві частини конструкції.

— Не фотографируйте, нам нельзя без одежды работать, — 25-річний Євген із Запоріжжя йде до машини. Натягує червону футболку із написом "Профі". Прикручує поручні до сходів. — Працюємо тиждень. Потім будемо сидіння кріпити. Один подіум — це 1250 місць. Підрядник казав, що приїде Янукович із Медведєвим і губернатор. Вони будуть у віп-зоні. Це такий самий подіум, тільки з навісом, розрахований на 100 місць.

Через дорогу на схилах зо два десятки людей косять траву. Там побудували туалет. Неподалік збирають сцену.

— Великий екран, багато світла, звуку. Вісім президентів буде і шейх, — каже один із робітників.

Набережною в купальниках гуляють місцеві.

— До гонок нам дорогу відремонтували, — говорить Ірина з Вишгорода. — Але білети дорогі — від 250 гривень до тисячі доларів. Отам гора є, з неї дивитимемось, — показує рукою на схил із церквою, де поховані київські князі Борис та Гліб.

Ще недороблену віп-трибуну охороняють двоє "беркутівців". Сидять у затінку в камуфляжі та бронежилетах. На металевій конструкції висять їхні куртки.

— 10 дней охраняем, чтобы не украли ничего, — каже один. — Тут же днем строят, а ночью все без присмотра остается.

Навпроти віп-трибуни ставок. Купаються підлітки.

— Сьогодні зранку приїхав фургон. Вийшли жінки в протигазах, білих халатах та з бачками. Воду в ставку хлорували. Навряд чи купатися там сьогодні можна, — каже міліціонер.

Наприкінці набережної — вантажівки з будиночками на колесах. Далі з десяток синіх контейнерів.

— У вівторок прибули 80 іноземних гостей, у середу — 150, — розповідає 31-річна Ася Гранді, директор фірми-організатора "AСЯ Тревел". — У четвер усі 300 мають прилетіти. Зі Швеції, Італії, Катару, Голландії, Португалії, Франції, Німеччини, Польщі та Америки. Живуть у столичному "Президент Отелі". Годуємо їх українською їжею.

Організацією водних перегонів займається губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк. Він вів перемови з представниками водної "Формули-1". 25 січня цього року в Києві підписали договір на право проведення етапу чемпіонату світу.

— Віктора Януковича запросили, узгоджуємо візит із його охороною, — каже перший заступник губернатора Ярослав Москаленко, 36 років. — Я спостерігав водні гонки в Португалії й Катарі. Але світ ще не бачив такого рівня, на якому готуємо ми. Якщо організаторам сподобається, отримаємо право на п'ять років проводити "Формулу". Одна з умов гонок — сучасна та кваліфікована медична допомога. Ми закупили нове обладнання в Вишгородську райлікарню. Під час змагань на воді чергуватимуть рятувальні катери МНС, на березі — "швидкі".

У скільки обійшлася підготовка організатори не кажуть. Мовляв, усе зроблено за гроші спонсорів. Тільки на нову дорогу витратили 80 млн грн.

Українська команда не братиме участі у змаганнях. Кажуть, у нас немає катерів такого класу.

 

Змагаються на швидкості 250 кілометрів

1981 року в Монте-Карло вперше провели на воді аналог автомобільних змагань "Формули -1". У перегонах змагаються катамарани завдовжки 6 м. Вартість одного $2–5 млн. Важать 390 кг. Середня швидкість під час перегонів — 250 км/год. У найкрутіші повороти боліди входять на швидкості 150 км. Правила подібні до автомобільної "Формули": стартують по два боліди від кожної команди. Переможця визначають за сумою результатів на всіх етапах. Кожна гонка триває 30 хв.

Нинішній сезон складається з дев'яти етапів. Перегони вже відбулися в Катарі, Португалії, в російському місті Казань. Після Вишгорода чергові три етапи в жовтні-листопаді пройдуть в Китаї. Два завершальні — в Об'єднаних Арабських Еміратах. Підсумки сезону, як і щороку, підіб'ють на гала-вечері в Монте-Карло в лютому 2012 року.

 

Зараз ви читаєте новину «Жінки у протигазах хлорували ставок до перегонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути