Ексклюзиви
середа, 24 червня 2009 07:55

Згоріла сторічна церква

Автор: фото: УНІАН
  Церква святого Василія в Косові на Івано-Франківщині зайнялася зсередини. Церковна громада хоче звести на цьому місці новий храм
Церква святого Василія в Косові на Івано-Франківщині зайнялася зсередини. Церковна громада хоче звести на цьому місці новий храм

Дев"ять пожежних машин гасили в п"ятницю церкву святого Василія в Косові на Івано-Франківщині. Столітня пам"ятка архітектури зайнялася через спеку. Від вогню постраждав 30-річний Богдан Слава, який оббивав дах храму.

— Церква була зачинена, ми її ремонтували. Бо в зимі мали святкувати 115 років храму. Люди працювали ззовні, а зсередини — зачинили, виключили світло. Літургія мала правитися тільки в суботу ввечері, — каже отець Роман, настоятель погорілої церкви.

Дерев"яний храм спалахнув ізсередини. На даху в цей час, в обід, були ремонтники, лагодили дах. Вони побачили дим, зателефонували рятувальникам.

Гасити пожежу збіглося біля 300 косівчан.

— Загорілося через 30-градусну спеку, — кажуть у прес-службі Міністерства надзвичайних ситуацій Івано-Франківської області. — Одна із версій — від сонця зайнялася фарба на вікнах. Вогонь так швидко взявся за дерев"яні стіни, що навіть ремонтники не встигли злізти з даху.

Рятувальники винесли із храму документи, архівні матеріали, іконостас і рушники. У цілому цінностей на 100 тис. грн. Стін врятувати не змогли.

Коли зайнялася церква, усередині купола працював Богдан Слава, оббивав дах бляхою. Він отримав тяжкі опіки рук, ніг та обличчя. У понеділок із Косівської районної лікарні постраждалого перевели до обласної. Його стан важкий.

— Я як побачив, що сталося, то плакав, — говорить прихожанин Василевської церкви в Косові Микола Гумельчук, 60 років. — Церква була вимолена, сюди люди найбільше ходили.

Церковна громада веде мову, аби закупити дерево і на місці згорілого храму звести новий. У Косові було дві церкви — Вознесенська і Василівська, обидві побудовані 1895 року.

Торік на Івано-Франківщині вогонь знищив чотири храми.

Зараз ви читаєте новину «Згоріла сторічна церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути