Ексклюзиви
пʼятниця, 16 жовтня 2020 00:30

Зеленський зустрівся з Дудою

— Посварити Україну та Польщу мріють наші недруги. Усім їм можемо сказати одне: "Не дочекаєтеся". Між нашими країнами не може бути жодних суперечок. Крім ­однієї — в яких українських і польських містах провести спільні зимові Олімпійські ігри або Чемпіонат світу з футболу, — каже президент України 42-річний Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Польщі 48-річним Анджеєм Дудою в Києві 12 жовтня.

У присутності глав держав між Фондом держмайна України та польською нафтогазовою компанією PGNiG підписали договір про вивчення можливостей щодо інвестування в українські об'єкти приватизації.

— Польща стоїть пліч-о-пліч з Україною в питанні ваших кордонів, — говорить Дуда. — Повернення контролю України над частиною Луганської та Донецької областей і Кримом. Політика санкцій через російську агресію повинна бути продовжена, доки не завершиться деокупація.

Президенти зробили спільну заяву. У ній ідеться про міжнародну платформу з деокупації Криму, поглиблення відносин України з ЄС і НАТО, розвиток литовсько-польсько-української військової бригади, співпрацю в енергетичній сфері, функціонування українських шкіл у Польщі та навпаки.

Наступного року у Вроцлаві відкриють Генеральне консульство України, каже Зеленський.

Візит Анджея Дуди тривав два дні. Це його перша поїздка в нашу країну після переобрання в липні. За участі глав держав відбувся українсько-польський економічний форум в Одесі.

— Останні роки відносини з поляками не були блискучими через ультранаціоналістичну позицію, яку зайняла правляча партія "Право і справедливість" у Польщі. Зокрема, щодо історичних подій. Тому візит Дуди в Україну корисний, — каже ексміністр закордонних справ, дипломат Володимир Огризко, 64 роки.

— Ми як найближчі сусіди з Польщею не можемо обходити увагою те, що відбувається в Білорусі (дев'ятий тиждень тривають масові акції протесту. Білоруси виступають проти насильства силовиків та узурпації влади Олександром Лукашенком. — ГПУ).

В Україні сьогодні вирішується питання майбутньої безпеки Європи. Польща це усвідомлює. Як і балтійські країни, які у своїй історії переживали тиск із боку північно-східного сусіда. Розуміють: якщо впаде Україна, наступна буде Польща.

Зеленський на зустрічі з Дудою мав би говорити, як вони можуть допомагати нашій державі інтегруватися в НАТО. Про економічні взаємини. Одним із ключових напрямків співпраці має бути протидія російській енергетичній експансії.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський зустрівся з Дудою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути