вівторок, 04 вересня 2018 00:55

Збільшили мінімальний розмір аліментів

Мінімальний розмір аліментів на дітей збільшили удвічі — до 1,8 тис. грн у місяць. За несплату нараховуватимуть пеню. Якщо борг становить більше року, то він автоматично зросте на 20%, понад два роки — на 30%. На 50% стане більшим, якщо його не сплачуватимуть понад три роки.

— Батьки, які не живуть із дитиною, зобов'язані брати участь у її вихованні та матеріальному забезпеченні, — говорить юрист Юрій Плювака, 32 роки. — Цю суму найближче підвели до мінімальних затрат на дитину в місяць. Штрафні санкції за несплату — правильний хід. Коли батьки, наприклад, через два роки віддають борг, то з урахуванням інфляції та підвищення цін — ці кошти уже не можуть на відповідному рівні забезпечити потреби дитини.

Зміна суми аліментів у судовому порядку передбачена Сімейним кодексом. Один із батьків може не давати кошти на дитину чи зменшити розмір виплат, якщо в нього змінилося матеріальне становище чи стан здоров'я. Також оскаржити суму аліментів дозволено тоді, коли у платника народжуються діти від іншого шлюбу.

З іншого боку, особа, яка платить аліменти, має право вимагати в опікуна дитини підтвердження, що кошти використовують на неповнолітнього. Опікун зобов'язаний показати чеки на продукти, одяг та інші послуги для дитини.

Зараз ви читаєте новину «Збільшили мінімальний розмір аліментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути