середа, 07 квітня 2010 08:27

Залізницю на Крим розміновували добу

— Закладали, аби підірвати залізничне полотно. Міни лежали в метрі від магістралі. Потяг міг від вибуху піти під укіс, — каже "ГПУ" Олександр Бабич, 31 рік, начальник управління Міністерства надзвичайних ситуацій у Каланчацькому районі Херсонщини.

У суботу біля села Червоний Чабан Каланчацького району рятувальники знайшли 619 мінометних мін діаметром 82 мм. Усі боєприпаси — 1943 року випуску. Більшість радянського виробництва, трапляються й іноземні. Лежали шарами, на глибині 80 см, поряд із залізницею, яка сполучає кримське місто Джанкой із Херсоном. Нею постійно курсують пасажирські потяги міжрегіонального і міжнародного сполучення.

— За війни тут була стара дорога, — уточнює Олександр Бабич. — Потім на її місці зробили насип і поклали нові рейки. Вийшло так, що міни лежали трохи збоку від нової колії. Але все одно — надто близько до залізниці. Могли детонувати в будь-який момент.

Доки боєприпаси знешкоджували, рух потягів у районі Червоного Чабана перекрили. Пасажирські рейси перенаправили на Нову Каховку і Мелітополь. На станцію призначення вони добиралися із запізненням. Залізницю між Херсоном і Джанкоєм тримали закритою понад добу. Останню міну викопали в неділю опівдні. О 16.30 рух потягів відновили. Міни вивезли у відлюдне місце і підірвали.

За словами Олександра Бабича, вибухівка в 67-річних боєприпасах збереглася добре. Щоб їх знешкодити, рятувальникам знадобилося три доби.

Зараз ви читаєте новину «Залізницю на Крим розміновували добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути