Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2007 07:04

Закривають центр прискореної видачі закордонних паспортів

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  51-річний Анатолій Кекало (на фото сидить праворуч) до Полтавського ОВІРу приїхав велосипедом із селища Велика Багачка. На співбесіду зможе потрапити тільки завтра. Сьогодні у черзі він 41-й. Хоче поїхати до знайомих в Естонію
51-річний Анатолій Кекало (на фото сидить праворуч) до Полтавського ОВІРу приїхав велосипедом із селища Велика Багачка. На співбесіду зможе потрапити тільки завтра. Сьогодні у черзі він 41-й. Хоче поїхати до знайомих в Естонію

Державне підприємство Міністерства внутрішніх справ "Ресурси-Документ" закривають. Із 3 серпня воно не приймає заявок на видачу закордонних паспортів. Підприємству закидають завищені тарифи на послуги.

Заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Суслов минулого тижня сказав:

— "Ресурси-Документ" є найбільшим у МВС. Ми скорочуємо комерційну діяльність. Очевидно, це торкнеться і даного підприємства.

— У нас закордонний паспорт коштує 330 гривень 20 копійок. Це якщо робити за 20 днів. Із усієї суми 170 — державне мито, 10 гривень 20 копійок — МВС і 150 залишаються нам за надання послуг, — каже генеральний директор ДП "Ресурси-Документ" Володимир Швачко, 42 роки. — Людина, яка звертається до нас, ні про що не турбується. Її сфотографували, прийняли документи, зробили всі копії. Коли паспорт готовий — клієнтові повідомляють.

Терміновий паспорт за десять днів у "Ресурси-Документ" коштує 660,40 грн. У звичайних паспортних столах він удвічі дешевший. Однак зараз його роблять щонайменше два місяці.

— Дуже велика черга. Зараз видаємо паспорти тим, хто подавав документи ще до 15 червня, — кажуть у Подільському ОВІРі Києва.— До того ж закрили "Ресурси-Документ". Тепер черга збільшиться.

"Ресурси-Документ" працює чотири роки. За цей час відкрили тридцять філій по Україні.

— Навіщо закривають "Ресурси" — незрозуміло. Я сюди прийшов, бо тут комфортно і не сидять грубіяни з радянських часів. За таке обслуговування готовий заплатити "зайвих" 100 гривень, — каже 50-річний киянин Олександр. — Тепер доведеться йти в ОВІР і займати там чергу з п"яти ранку.

На Полтавщині закордонний паспорт нового зразка оформляють лише в Полтаві та Лубнах. У Полтаві та Кременчуці працювали й відділення "Ресурси-Документ". Тепер жителям райцентрів Кременчук, Глобине, Козельщина, Кобеляки і міста Комсомольська доведеться їздити до Полтави.

30-річна Марія Орлова з райцентру Решетилівка, що за 30 км від Полтави, у вересні планує поїхати з чоловіком до Туреччини.

— Приїхали на машині ще о сьомій ранку. У черзі я була десятою. Потім з"явилася ще якась черга. ОВІР відкрився тільки о дев"ятій. Зараз уже друга година дня, а я ще досі не здала документів.

Сьогодні загальна черга по країні — близько сорока тисяч людей.

— У липні, наприклад, до нас звернулося 15 з половиною тисяч людей, — каже Володимир Швачко. — 98 ОВІРІв, які зараз видають паспорти, не можуть упоратися з усіма заявками.

Зараз ви читаєте новину «Закривають центр прискореної видачі закордонних паспортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути