Ексклюзиви
вівторок, 11 квітня 2017 06:20

"Загострення буде, коли Путіна заженуть у куток"

— Подальші дії Росії залежать від адекватності її керівництва й реакції України та світу, — каже заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, історик 49-річний Василь Яблонський.

Інститут презентував монографію "Світова гібридна війна: український фронт". Науковці прогнозують, як можуть розгортатися події на Донбасі.

— Реакція Заходу зрозуміла. Не хочуть заганяти Росію в глухий кут. Бо стане ще непередбачуваніша, — продовжує Яблонський. — Гаряча фаза війни минула, хоча щодня є загиблі та поранені. Кремль розраховує на втому українців від війни. Розрахунок не спрацьовує. Ми звикаємо до складних умов. Готові чинити спротив попри втому. Росія не досягла мети, але й не відмовилася від неї. Прагне посилити вплив на Україну.

За яких умов Росія може застосувати сценарій повномасштабної війни? Чи загострення бойових дій?

— Загострення буде, коли Путіна заженуть у куток і в нього не залишиться інших ходів. Для нього важлива підтримка всередині країни. Якщо не матиме її, продукуватиме нові сенси, конфлікти, війни.

"Не жили хорошо, не нужно и привыкать" — парадокс російського суспільства. Готове терпіти злидні заради міфів. Вчора держава казала їм, що українці — брати. Сьогодні — хунта. Їх легко переконати.

Але повномасштабна війна — це втрати. З російського боку вони будуть масштабніші. Бо хто наступає, завжди має більші. Я б не розглядав сценарію жорсткого конфлікту. Війська, сформовані на окупованих територіях, не боєздатні. Їх можуть пустити першою хвилею. Другий ешелон буде російський. І гинутимуть росіяни. Недарма вони впали в істерику, коли Канада залишила своїх військових інструкторів в Україні ще на два роки. Розуміють, українська армія — зовсім інша, ніж була 2014-го.

Чи можливі місцеві вибори за присутності російських військ на Донбасі?

— Одна річ — погодитися на це під час наступу на Дебальцеве чи Іловайського котла. Ситуація на фронті вирівнялася. Тому це малоймовірно. Федералізація України і ­право вето російських маріонеток на нашу зовнішню політику — мета Путіна. Щоб тримати Україну на повідку. Заблокувати її рух до Європи й Атлантики. Вони перетворили частину Донеччини й Луганщини на сіру зону. З економічним занепадом, контрабандою, без правового поля. Але Україна не дає їм розширити цю зону. Це можуть зробити лише війною.

Україні не загрожує деградація. Щодня чуємо, що продавці яблук, меду знайшли нові ринки збуту. Триває заміщення російського ринку збуту. У Кремлі це розуміють. По суті Путін — прискорювач українських реформ. Можна по-різному ставитися до торговельної блокади окупованих територій. Але вона підштовхує нашу владу і власників енергогенеруючих станцій перейти з антрациту на газ. Позбуватися залежності. Ми довели, що можемо обійтися без російського газу. Так само — і без антрациту. Але над цим ніхто не працював. Бізнес не хотів переорієнтовуватися. Сподівалися, якось "порішаємо".

Як Україні протидіяти можливим сценаріям гібридної війни?

— Постреволюційні ситуації завжди суперечливі. Яка б влада тепер не була, вона українська. Якщо хочемо змінити її, варто оцінити ризики — чи не зміниться на проросійську? Росія є потужним маніпулятором. Постійно вкидає у медіаполе проблеми, яких немає. Ми повинні працювати над виборчими законами й лише через вибори формувати владу. Й не залишати її на самоті, як після помаранчевої революції. Треба далі працювати над створенням сучасного озброєння. Армія, громадянське суспільство, держава — три кити, на яких тримається безпека й майбутнє України.

Варто чекати трьох сценаріїв Кремля

У гібридній війні проти України Кремль може застосувати три сценарії.

— Кремль готовий нас штовхнути у спину, якщо опинимося біля умовної прірви, — каже директор Національного інституту стратегічних досліджень 78-річний Володимир Горбулін. — Може застосувати найближчим часом три сценарії.

Перший — сценарій битви. Наступ збройних формувань із Донбасу, підтримуваних російськими військами з усіх напрямків. Другий — ультиматум щодо федералізації і фактичного знищення суверенності України. Третій — сценарій деградації. Це варіант перетворення України на сіру зону. Нічийну територію нестабільності й замороженого конфлікту.

Маємо бути готові до кожного. Кремль не досягнув мети гібридної війни. Тому вона триває. За три роки Україна довела свою спроможність як держава, здатна захистити свій суверенітет і політичну суб'єктність.

Зараз ви читаєте новину «"Загострення буде, коли Путіна заженуть у куток"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути