вівторок, 19 червня 2018 05:41

Заборонили знімати маєтки чиновників

З 1 червня в Україні обмежили використання безпілотних літальних пристроїв. Державна авіаційна служба затвердила "Тимчасовий порядок використання повітряного простору".

— Раніше роботу дронів не регулював жоден закон, — каже 27-річний Тарас Трояк, голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників. — Уперше обмежити їхнє використання хотів Янукович, коли з коптера зафільмували маєток міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Цю заборону скасували. Але нинішні обмеження становлять не менші загрози.

Для запуску дрона важче 2 кг потрібно мати дозвіл на використання повітряного простору. Легшими можна користуватися лише вдень.

Не можна знімати промислові зони, морські й річкові порти, залізничні станції, дороги державного значення, лінії електропередач, місця аварій і катастроф, центральні вулиці міст і сіл, колонії і слідчі ізолятори. Польоти дронів заборонені над об'єктами, що перебувають під охороною Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Національної поліції, Нац­гвардії, Держприкордонслужби.

Без окремого дозволу дрон не повинен підніматися вище 50 м, відлітати від оператора далі, ніж на 500 м. Його швидкість не має перевищувати 160 км/год. Не можна підлітати до людини ближче 30 м і до групи з понад 12 осіб — ближче 150 м. Щоб знімати приватну територію, слід отримати дозвіл у власника. На вимогу оператор має передавати відзнятий фото і відео матеріал поліції.

Рух безпілотників контролюватимуть радари. За порушення правил використання повітряного простору можна отримати штраф від 1020 до 8,5 тис. грн. Якщо дрон спровокував аварію чи завдав збитків — власника притягнуть до кримінальної відповідальності.

— Ці обмеження ускладнять роботу поліції, пожежників, військових, — переконаний Тарас Трояк. — Щоб рятувальники почали шукати зниклу на озері людину, мають за 10 діб до цього отримати дозвіл центру моніторингу польотів. Так само військові. Проблеми матимуть аграрії, які активно використовують дрони для контролю за рослинами. Ці обмеження порушують Конституцію України в частині права вільно збирати інформацію.

Тарас Трояк каже, що оприлюднені правила не можна вважати такими, які набрали чинності повністю. Бо їх досі не зареєстрували в Міністерстві юстиції, не узгодили інші нормативно-правові документи. Поки що документ має рекомендаційний характер.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили знімати маєтки чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути