Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 00:41

За загибель п'ятьох поліцейських нікого не покарали

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.rian.com.ua
  Перестрілка між поліцейськими й працівниками Державної служби охорони сталася біля приватного будинку в селі Княжичі Броварського району на Київщині 4 грудня 2016 року. Загинули п’ятеро людей
Перестрілка між поліцейськими й працівниками Державної служби охорони сталася біля приватного будинку в селі Княжичі Броварського району на Київщині 4 грудня 2016 року. Загинули п’ятеро людей

— Этот год мы живем на таблетках и только этим делом. Сына нам ни­кто не вернет, но мы сделаем все, чтобы добиться справедливости, — каже 55-річний Олександр Орлов із Боярки на Київщині.

"Крайнім зробили Валецького"

За загибель п'ятьох поліцейських нікого не покарали

Його син загинув торік під час перестрілки в селі Княжичі Броварського району на Київщині. Уночі 4 грудня спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів державної охорони. Загинули інспектори 24-річний Сергій Орлов, 25-річний Євген Куртєв, оперативники 25-річний Юліан Рудько і 27-річний Олександр Маніца та 31-річний Віталій Валецький — начальник столичного відділу управління корпусу оперативно-раптової дії.

— У сина випустили 38 куль. Помер від перших трьох. Стріляв Валецький, — розповідає Олександр Афанасійович.

Олександр Орлов — колишній міліціонер. Проводить власне розслідування загибелі сина.

— У Княжичах розробляли потужну спецоперацію. Розвідники кілька днів спостерігали за будинком, який мала грабувати банда, — каже Олександр Афанасійович. — Планів затримувати грабіжників на місці не було. Їм мали дати змогу все винести, а затримати в Києві. Хлопці зі служби охорони приїхали на сигналізацію, що спрацювала о 2:08. Розвідникам наказали слухати розмову. А тоді підставили.

Інспектори сприйняли розвідників за грабіжників. Забрали до свого автомобіля. За кілька хвилин КОРД почав стріляти.

Олександр Орлов говорить: загибель п'яти поліцейських не розслідували, доки в справу не втрутилась прокуратура.

— Найлегше звинуватити мертвого. Крайнім зробили Валецького, — продовжує Олександр Афанасійович. — А він лише виконував наказ. Я вважаю винними Андрія Крищенка й Германа Приступа (начальник поліції Києва й начальник Шевченківського райуправління поліції столиці. — ГПУ). Вони не мали права віддавати такі команди, не мали ні плану операції, ні рапортів. Усе писали на колінах заднім числом і підшивали до справи.

Кожній родині загиблого правоохоронця обіцяли виплатити по 700 тис. грн компенсації. Виділити квартири тим, хто не має житла.

— Ті гроші — не компенсація, а страховка. Вона передбачена у разі загибелі правоохоронця при виконанні. Окремо з працівників поліції збирали гроші по Україні — загалом 12 мільйонів. З них купили квартиру вдові Куртєвій, решту розділили між чотирма сім'ями. Ми з дружиною отримали 266 тисяч гривень. Родина Валецького не отримала нічого. Їм не виплатили ні страховку, ні компенсацію, бо він ніби винен, — каже Орлов.

Офіційно підозрюваними в серії пограбувань будинків та офісів у Київській області, які планували черговий злочин у Княжичах, назвали трьох людей.

Це Микола Клочков, Юрій Бурляй і Олексій Токарев. Слідчі встановили їхню причетність до пограбування валютників у Києві на просп. Перемоги — за три місяці до трагедії в Княжичах.

— Бурляй і Клочков на момент трагедії служили в поліції. Їх тільки зараз звільнили. Юрія Бурляя — в серпні, Микола Клочков написав рапорт 26 листопада 2017 року, — каже Олександр Орлов.

1 700 гривень становить прожитковий мінімум з 1 грудня. Зріс на 76 грн. До суми прив'язані всі соціальні виплати держави. Вони теж виростуть. Прожитковий мінімум для дітей до 6 років відтепер складає 1492 грн, до 18 років — 1860 грн. Також підвищили виплати малозабезпеченим сім'ям, людям, які доглядають інваліда І чи ІІ групи, одиноким матерям.

21 тисяча українських пар скористалися послугою "Шлюб за добу", каже міністр юстиції Павло Петренко. Послугу запровадили в липні торік.

Зараз ви читаєте новину «За загибель п'ятьох поліцейських нікого не покарали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути