Ексклюзиви
четвер, 06 лютого 2020 05:26

"За шість років окупації жодного разу щиро не усміхалася"

Автор: ФОТО з родинного архіву Шинкаренків
  Оксана Шинкаренко з чоловіком Валерієм і трьома доньками виїхали  з Криму, бо не змирилися з російською окупацією. В Києві живуть у гуртожитку, власне майно не можуть ні продати, ні перевезти
Оксана Шинкаренко з чоловіком Валерієм і трьома доньками виїхали з Криму, бо не змирилися з російською окупацією. В Києві живуть у гуртожитку, власне майно не можуть ні продати, ні перевезти

— Не можу дивитись, як українці з материка виставляють у соцмережах фото з Криму. Спокійно їдуть туди, відпочивають, розважаються, — каже переселенка 49-річна Оксана Шинкаренко. — А в нас там залишилось усе. І нічого не можемо повернути, навіть глянути.

Оксана родом із Сімферопольського району. Має фах бухгалтера. Після навчання вийшла заміж за Валерія, народила трьох доньок.

З початку окупації родина виїхала з півострова. Зараз живуть у гуртожитку на вул. Гоголівській у Києві, колишніх садибах художників Володимира Орловського та Миколи Пимоненка. Там мешкають переселенці.

— До 1993 року ми жили скромно, — розповідає жінка. — Потім якось наладилося, почали зводити дім. На будівництво віддавали всі гроші. В кожні тарілочку і рушничок вкладали душу. 2012-го завершили будинок.

7 грудня 2013 року Оксана поїхала у Київ.

— Не могла сидіти вдома, коли побачила, як на Майдані б'ють, — згадує. — Вирішила допомагати, пішла в комендантську сотню. Охороняли будинок профспілок.

Анексія для мене почалася 24 лютого, у мій день народження. Тоді Путін у прямому ефірі заявив, що Крим "повертається в рідну гавань". Від страху я втратила свідомість. Зрозуміла, що почалася війна, а в Криму лишилася родина. Не могла спати, кричала уві сні. 4 березня вирвалася додому.

Першою хотіла забрати найменшу доньку. Її стали цькували вчителі. Казали: "Твоя мама — майданутая, приедет наркоманкой". Знущались дорослі, діти не чіпали. Чоловікові сказала не пускати доньку до школи, боялася другого Беслану (3 вересня 2004 року російські спецпризначенці розстріляли в школі міста Беслан Північної Осетії 334 людини, зокрема 186 дітей. Назвали це антитерористичною операцією. — ГПУ). Біля школи стояла військова частина. Я розуміла, що її атакуватимуть.

7 березня ми з найменшою приїхали до Києва, оселилися на Майдані. Я хотіла перевезти сюди всіх, а сама — поїхати захищати Крим. Кілька тижнів жили у знайомого, спали на надувних матрацах. Потім переїхали у місто Дубляни під Львовом. Там у доньки почались проблеми, повернулись у Київ.

У столиці Оксана Шинкаренко з донькою оформилися переселенцями. Отримали кімнату в гуртожитку.

— Думала, це затягнеться на місяць-два. Але досі не влаштували своє життя. Доньці було важче, ніж мені. У неї зруйнувалось усе. За шість років окупації вона жодного разу щиро не усміхалася.

За місяць до Києва переїхала старша донька Оксани.

— До анексії вона працювала менеджером у спортклубі, дружила з колегами. Але власник клубу проглянув її сторінку в соцмережі і здав ФСБшникам. Доньці подзвонив друг: "Тікай у чому стоїш". Вона втекла з однією сумочкою. Того ж вечора до нашого будинку приїхав чорний "воронок". За три дні з Криму виїхав і чоловік. Нас не попереджав, щоб його не схопили. Тікав з одним набором для пікніка — чотири тарілки та ложки.

— Найбільше на нас тиснула війна. Але вразила згуртованість. Люди об'єднувалися в добровольчі батальйони, перли на склади все, що мали. Я не просила допомоги. Розуміла, якщо маю руки-ноги, можу забезпечити себе. Працювала нянею.

2015 року Валерій Шинкаренко пішов на війну. Воював у районі Світлодарської дуги. За рік демобілізувався.

— Зараз усе по-іншому, — каже Оксана Шинкаренко. — Не всі переселенці з Криму патріоти. Є такі, які виїхали, бо не змирилися з російським вторгненням. Але є такі, яким в Україні просто зручніше. Беруть волонтерську допомогу, користуються нею, навіть не дякують. Є такі, які використали окупацію для наживи. Настворювали фондів допомоги, назбирали грошей, накупили собі квартир і виїхали до Іспанії. Як біженці, яким важко.

Нещодавно до Оксани і Валерія Шинкаренків переїхала середня донька. Вона — єдина, хто може повернутися до Криму.

— Дім у Криму продати неможливо, бо він записаний на нас усіх, а ми нев'їзні, — говорить Оксана.

Перейшли на українську

Родина Шинкаренків спілкується українською. Перейшли на неї, коли переїхали до Києва.

— Якось дорогою додому зайшла купити хліба в супермаркет "Пчелка", — розповідає Оксана Шинкаренко. — Попросила касирку розмовляти зі мною українською. І тут уся черга за мною оскаженіла: "Че это за обезьяна?" Обступили мене, стали кричати, стусати. Я покликала охоронця, але він почав нападати з натовпом. Почувалася твариною в зоопарку.

Удома Оксана описала випадок у соцмережі. Наступного дня її запросила до себе менеджер супермаркету.

— Та касирка пояснила, що її рідна — російська. Відповіла їм обом: "Зрозумійте, я — біженка з Криму. Для мене важливо вивчити українську і я вивчила. Не маю агресії особисто до вас". Касирка розплакалася. Потім менеджерка запросила на каву. Переглянула відео з камер. Каже, як ви це все витримали?

Зараз ви читаєте новину «"За шість років окупації жодного разу щиро не усміхалася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути