вівторок, 12 вересня 2017 07:15

За рівнем вакцинації Україну порівнюють із Сомалі

У Києві госпіталізували 4-річного хлопчика з підозрою на дифтерію. Йому ввели ліки, які стабілізували стан. Але протидифтерійної сироватки в країні немає, говорять ­лікарі.

— Сталося те, про що давно попереджали — випадок дифтерії. Єдиний вихід — сироватка. Закликаю всіх якнайшвидше сприяти її пошуку. Від цього залежить життя хлопчика, — каже голова Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Українці частіше стали хворіти на інфекційні захворювання, яких давно немає в розвинених країнах світу. Про це заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

З початку року 1386 людей захворіли на кір, 1340 — на кашлюк, 185 — на епідемічний паротит, 895 — на гепатит. До цього призвели нестача вакцин у 2009–2015 роках і відмова від щеплення, говорять у міністерстві.

— В Україні ситуація з щепленнями — одна з найкритичніших у світі, — розповідає Федір Лапій, 44 роки, дитячий імунолог. — Нашу країну експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я поставили в один ряд із Сомалі і Сирією.

— У нашому житті все менше місця займають хвороби, які спричинили появу вакцинації, — каже в діалозі з батьками Євген Комаровський, 56 років, харківський педіатр. — Тому зараз дифтерія чи правець — це щось рідкісне і невидиме. А щеплення — це реальніс ть. Люди не знають і не бачать хворих. І не цікавляться хворобами. Я вас попереджав — поруч ходить кір. Він прийде і до нас. І кір прийшов. Я стверджую — прийде й дифтерія. Це лише питання часу.

Радить відкласти щеплення, якщо в дитини підвищена температура. Також — коли була алергічна реакція на попередню дозу вакцини.

Зараз ви читаєте новину «За рівнем вакцинації Україну порівнюють із Сомалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути