пʼятниця, 28 квітня 2017 07:50

За оформлення паспорта поза чергою посередники просять 100 гривень

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Черга до кас відділу централізованого оформлення документів на бульварі Шевченка, 27. У приміщенні сучасний ремонт, техніка, м’які пуфи. Є дитячий куточок із розмальовками й олівцями, кавовий автомат
Черга до кас відділу централізованого оформлення документів на бульварі Шевченка, 27. У приміщенні сучасний ремонт, техніка, м’які пуфи. Є дитячий куточок із розмальовками й олівцями, кавовий автомат

— Задолбали уже, — каже 48-річна Ірина адміністратору паспортного столу Святошинського району на вул. Гната Юри. 20 квітня вона вчетверте подає документи на оформлення біометричного закордонного паспорта.

— Минулого четверга прийшла о 7:45. За годину до відкриття була тринадцята. Талончиків не вистачило. Електронна черга не працює. Всі між собою сваряться, — продовжує Ірина. Вона худорлява, в спортивному костюмі. — Вчора скаржилася керівнику відділення. Відповіла, що не допоможе, бо ­відділення перевантажене. ­Оформляють паспорти 100 особам. Де ж стільки взялося, якщо електрон­на черга не працює? Так роблять навмисне, щоб люди платили хабарі за обслуговування поза чергою.

Після оголошення безвізового режиму для України в центрах надання адміністративних послуг зросла кількість клієнтів, які бажають оформити біомет­ричний паспорт. Саме за таким пускатимуть у Європу без віз.

Біометричні паспорти видають у відділах централізованого оформлення документів на бульв. Тараса Шевченка, 27, просп. Миколи Бажана, 1е, та пл. Лесі Українки, 1. Також — в паспортних підрозділах міграційної служби. Такі є в кожному з 12 районів міста.

Паспортний стіл на вул. Гната Юри працює у п'ятиповерхівці із заґратованими вікнами. На вхідних дверях приклеєні оголошення турагентств, адвокатських послуг і реклама манікюру. Зробити тут біо­метричний паспорт коштує 557 грн.

Чергу формують із трьох категорій клієнтів. Тих, які записалися по інтернету, по талонах і з "живої". Електронна розписана на два тижні вперед. Талони видає у відділенні адміністратор. По п'ятницях — на поточний день, по вівторках, середах і четвергах — на місяць уперед. Стаю 13-ю в "живу" чергу. За годину за мною займають ще троє жінок.

Документи починають приймати о 9:00. Номер талона висвітлюється на електронному табло. За годину обслуговують двох людей. Першою з кабінету виходить жінка з рудим волоссям, поправляє 12-річному хлопцеві капюшон.

— Паспорт оформляю собі й синові, — пояснює. — Талончики отримала місяць тому. Сьогодні подала документи. Сплатила оформлення, за 21 робочий день повинна забрати.

Чоловік у білій сорочці пропонує все вирішити без талон­чиків і черг. Не називається. Мовляв, має "виходи" на керівника відділення. За посередництво просить 100 грн.

У відділі централізованого оформлення документів на бульв. Шевченка, 27, біометричний паспорт роблять за 990 грн.

У приміщенні сучасний ремонт, техніка, м'які пуфи. Є дитячий куточок із розмальовками й олівцями, кавовий автомат. О 10:00 21 квітня у фойє чекають майже 70 людей. Адміністратор видає талончик під номером 112. На ньому вказаний час очікування — 35 хв. Але за цей час черга доходить лише до 79-го.

— Документы сдала за 35 минут 11 дней назад. Сегодня забираю паспорт. Должна была ждать не больше недели, но у них были какие-то технические неполадки, — розповідає киянка 24-річна Аліса. Її обличчя густо вкрите ластовинням. Поправляє окуляри в широкій оправі. Оформлює біометричний паспорт для подорожей Європою.

— Тут колосальний наплив людей, але приймають швидко. Я здала документи за 40 хвилин, — розповідає 36-річна Віра. — Прийшла сюди після сварки з заступником начальника паспортного столу Святошинського району два тижні тому. 55-річна жінка на скарги не реагувала, хамила. Під час розмови їла. У таких закладах треба зробити платним оформлення документів. Нехай розширюють штат.

4 мільйони українців отримали біометричні паспорти. До кінця року МВС планує видати ще майже 1,5 млн документів. Виготовлення закордонного біометричного паспорта триває 21 день, термінового — 7.

Зараз ви читаєте новину «За оформлення паспорта поза чергою посередники просять 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути