Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2021 00:01

За ліками їздять у вільну Україну

Не в усіх аптеках є захисні ­маски

На окупованій Донеччині працюють близько 900 аптек, зокрема 48 — цілодобово. Такі заклади є в Донецьку, Макіївці, Горлівці, Єнакієвому, Сніжному та Амвросіївському районі. У дев'яти аптеках є фармацевти, які виготовляють препарати за рецептами.

— В аптеках выбор небольшой, — розповідає донеччанин Олексій Тимуджин, 34 роки. — Більшість ліків везуть із Росії або роблять на заводі "Стирол" у Горлівці. Якщо потрібні серйозні медикаменти, треба їхати в Україну та привозити нелегально. У сестри рідкісне захворювання. Препарати доставляють з України посередники.

Простіше отримати ліки з Росії. Але там переважно підробки. В кращому випадку продають плацебо —речовини, які не мають лікувальних властивостей.

Торік в аптеках окупованого Донбасу був ажіотаж через коронавірус.

— За полгода настроение у людей изменилось кардинально, — говорить Інна Старовойт з окупованого Луганська. — Від "ніякого коронавірусу не існує, всі брешуть" — до "ми всі помремо". Хто встиг, той закупився в Україні. Інші ж бігали від аптеки до аптеки, від перекупа до перекупа. Втридорога брали навіть вітаміни й антисептик.

Не в усіх аптеках є захисні ­маски.

— Раніше всі ходили без масок, — продовжує Старовойт. — Зараз за це штрафують, забороняють виїжджати. Люди вдягають, бо бояться, що їх не випустять в Україну. А де ж зніматимуть гроші з карток українських банків?

З початку пандемії на окупованій Донеччині з'явився новий бізнес. Підприємці скуповують антибіотики в аптеках і перепродують за оголошеннями в соцмережах у кілька разів дорожче.

Антибіотик цефтриаксон в аптеках коштує майже 60 грн, але його там немає. В оголошеннях продають від 140 грн.

З початку року в Донецьку з'явилися російські таблетки коронавір. Упаковка коштує 5,8 тис. грн. Окупанти запевняють, що препарат лікує коронавірус.

— На ці таблетки третій місяць ажіо­таж. Їх приймати можна тільки тим, у кого над­важка форма хвороби, — говорить Олексій Тимуджин. — Коштують, як зарплата шахтаря, але не мають жодного міжнародного сертифіката. Але ж ми живемо на території, де можна продавати все.

Лікарям і викладачам колють "Спутник"

На окупованій Донеччині відкрили 10 пунктів щеплення від коронавірусу. Всі — в Донецьку. Колють людям речовину "Спутник V". В Україні вона заборонена, бо відсутні докази її ефективності.

— Препарат "Спутник V" везуть із Росії, — каже правозахисник Павло Лисянський. — Але як гуманітарну допомогу, через так звані громадські організації чи фізичних осіб. Офіційно Росія не постачає.

Першими окупанти вкололи "Спутник V" медикам лікарні №6 Донецька й викладачам Донецького фізико-математичного ліцею. Самі бойовики та російські куратори приймати її не ризикують навіть у пропагандистських цілях.

Зараз ви читаєте новину «За ліками їздять у вільну Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути