Ексклюзиви
четвер, 22 лютого 2007 18:17

За кілограм елітних шишок платять півтори гривні

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Володимир Фіалковський, помічник лісничого Руськополянського лісництва Черкаської області, показує стелажі, де зберігають насіння сосни звичайної
Володимир Фіалковський, помічник лісничого Руськополянського лісництва Черкаської області, показує стелажі, де зберігають насіння сосни звичайної

— Кожне із семи лісництв нашого лісгоспу зібрало по 3,5 тонни такої шишки, — каже 40-річний Володимир Фіалковський із Руськополянського лісництва, що неподалік Черкас. — Кожен четвертий рік урожайний. На це впливає і те, як сосна зацвіла, і чи не було тоді заморозків.

Погода цієї зими ідеальна для збору шишки сосни звичайної. Тому з планом швидко впоралися. Однак потім надзвичайно важливо дотримуватися  технології сушіння. Температура не повинна перевищувати 60 градусів. Тільки за таких умов насіння не пересохне і залишиться живим.

Збирати шишки лісівникам допомагають селяни. За кожен кілограм їм платять 1,2–1,5 грн. Урожай беруть лише з дерев на спеціальних елітних плантаціях. Із 100 кг шишки сосни звичайної виходить 1 кг насіння. Його зразки відправляють на дослідження до Боярської лісонасінневої станції на Київщині. Там визначають ступінь схожості. Першокласним вважається, якщо зі ста проростає 95 насінин.

Зберігається усе в закритих скляних банках у сухому приміщенні. — Періодично, за допомогою кобальтового паперу, вимірюємо вологість насіння. Як тільки вона перевищує норму, папір змінює колір. Тоді насіння підсушуємо, — розповідає Володимир Фіалковський.

Цього року на Черкащині сосною планують засадити до 2 тис. га. У Миколаївській області вже почали висаджувати молоді дерева.

— Працюють десь 80 осіб. Щодня за роботу кожному платимо понад 60 гривень, — розповідають в адміністрації Очаківського державного лісомисливського господарства "Кінбурнське лісництво". — Коли потеплішає, насаджуватимемо листяні дерева. До кінця весни на 1300 гектарів засадимо 80 тисяч дерев.

Ліси в Україні займають близько 11 млн га. Більшість на Поліссі та в Карпатах. Найпоширенішими деревами є сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб та ялиця. У Державному комітеті лісового господарства України кажуть, що найчастіше вирубують сосну звичайну. Приміром, на новорічні свята українцям знадобилося приблизно 1 млн хвойних дерев. Хоча порівняно з минулими роками вирубування лісів зменшилося.

За їх площею Україна посідає восьме місце в Європі.

Зараз ви читаєте новину «За кілограм елітних шишок платять півтори гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути