середа, 23 серпня 2017 07:55

За Іловайську трагедію треба покарати чотирьох генералів
5

Бійці батальйону ”Донбас” 19 серпня ­принесли під Генеральну прокуратуру України портрети побратимів, загиблих в ­Іловайську у серпні 2014 року. Вимагають покарати винних генералів
Фото: www.censor.net.ua
Міністр оборони України 2014 року Валерій Гелетей (на фото), командувач сектора ”Д” Петро Литвин, начальник ­Генерального штабу Віктор Муженко і його заступник Віктор Назаров брали участь у плануванні операції зі звільнення міста Іловайськ Донецької області, під час якої загинули сотні українських воїнів. Генералам звинувачення не висували
Петро Литвин
Віктор Муженко
Віктор Назаров

— Події в Іловайську в серпні 2014 року спеціально розслідують таким чином, щоб не можна було висунути звинувачення жодному українському генералові. Щоб нікого не карати, — каже 53-річний Тарас Костанчук, командир штурмового загону батальйону "Донбас", який виходив тоді з оточення. Аналізує звіт Генеральної прокуратури стосовно розслідування Іловайської трагедії.

Документ оприлюднили 14 серпня. Згідно з ним, протягом серпня під Іловайськом загинули 366 військових, 429 були поранені, 300 потрапили в полон, на 300 млн грн втратили зброї і техніки. Українців розстріляли з важкого озброєння російські військові. Причинами трагедії слідство вважає дезертирство бійців і помилки в плануванні операції. Прізвищ генералів не називають.

— Ключовий момент: події в Іловайську не виділили у окреме кримінальне провадження, а подають у загальній справі російської агресії, — продовжує Тарас Костанчук. — Її розслідува­тимуть роками. Європейський суд із прав людини встановить винних у кращому разі через десятиліття.

Загибель будь-якого україн­ського солдата завжди виноситься в окреме кримінальне провадження. Слідчі з'ясовують, який наказ виконував, які мав озброєння і захист, звідки прилетіла куля, як діяв командир та інші побратими, що зробили для уникнення трагедії. А вбивство 366 солдат у конкретному місці і в конкретний час Генеральна прокуратура подає у загальній справі.

Загиблих було 366?

– 29 серпня, у день масового виходу з оточення, десь стільки. Але Іловайська трагедія має значно довший проміжок часу. Почалася 5 серпня — з наказу про звільнення Іловайську, закінчилась 6 вересня, коли звідти вийшов останній солдат. Місяць тривали бої, гинули люди. У самому Генеральному ­штабі постійно називали цифру 960 загиблих.

Чому події в Іловайську розслідують таким чином?

— Спочатку це було окреме провадження. Його розслідували так само, як збиття ­Іл-76 (14 серпня 2014 року під Луганськом бойовики збили ­Іл-76. Загинули 49 військових. За це генерал-майор Віктор Назаров отримав сім років в'язниці. Він наказав садити літак, знаючи, що у бойовиків є засоби протиповітряної оборони. — ГПУ). Потім слідство зрозуміло, що треба буде притягувати до відповідальності багатьох, аж до президента-верховного головнокомандувача, передавати справу в український суд. Щоб уникнути цього — її об'єднали у загальну по російській агресії.

Хто з українських генералів винен у трагедії?

— До відповідальності варто притягнути тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея, начальника Генштабу Віктора Муженка, його заступника Віктора Назарова і командувача сектора "Д" Петра Литвина. Потім допитувати нижчих командирів, встановлювати ступінь їхньої відповідальності.

Операцією зі звільнення Іловайська керував Руслан Хомчак — командувач сектора "Б"?

— Він був із нами до останнього дня. Виходив з оточення разом з усіма, міг загинути. Він не втік заздалегідь.

Як відновити справедливість?

— Виокремити події в окрему справу, встановити і покарати конкретних командирів і реабілітувати солдатів, яких зараз судять або вже засудили за те, що залишили бойові позиції.

Чому їх реабілітовувати? Бійці 51-ї бригади втекли з поля бою, оголивши цілий фланг.

— Солдати і сержанти не самі по собі кидали бойові позиції, а йшли за своїми командирами. Якщо оголили позиції, як вважає слідство, то чому командир не написав рапорти про дезертирство? Без них солдатів не можна карати. Командир же зробив це значно пізніше, в Луцьку, коли йому сказали про це у військовій прокуратурі. Написав 1700 рапортів. Навіть якщо вся його бригада втекла, то насамперед відповідальність лежить на ньому. Він це допустив.

Зараз ви читаєте новину «За Іловайську трагедію треба покарати чотирьох генералів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути