вівторок, 15 січня 2019 07:10

За домашнє насилля садитимуть до в'язниці

Автор: WWW.ANNAMALIAR.COM.UA
  Юрист-кримінолог Анна Маляр: ”До Кримінального кодексу внесли покарання за економічне та психологічне насильство в родині. Однак поки немає чітких визначень цих понять”
Юрист-кримінолог Анна Маляр: ”До Кримінального кодексу внесли покарання за економічне та психологічне насильство в родині. Однак поки немає чітких визначень цих понять”

11 січня вступили в дію зміни до Кримінального кодексу, що посилюють відповідальність за домашнє та сексуальне насильство.

Раніше домашнім насильством вважали інциденти в подружжі, тепер — і між колишніми чоловіком і дружиною, парою в цивільному шлюбі. Кривдниками можуть визнати прийомних батьків, братів, сестер, опікунів, дядьків, тіток, племінників, діда, бабу.

— Закон вимагає отримати добровільну згоду на секс від партнера до початку статевого акту. Навіть від дружини чи ­чоловіка, — говорить юрист-кримінолог Анна Маляр, 40 років. — Рішення не має часових рамок — у будь-який момент жінка чи чоловік можуть передумати. Закон нівелює стереотип, що "секс — це подружній обов'язок ­жінки".

Від чоловіків звучать побоювання, що зміни стануть підставою для шантажу. Їхні страхи стосовно позовів перебільшені. Для суду потрібні докази насильства — подряпини, синці, сліди ударів, стискання, характерні травми статевих органів. Однієї заяви потерпілої замало.

Закон змінив визначення терміна "зґвалтування". В чому?

— Раніше насильство поділяли за формою — здійснене у неприродний або природний спосіб. Останнє стосувалося винятково жінок. Що було дискримінацією інших жертв. Тепер зґвалтуванням є будь-яке статеве насильство з проникненням у тіло людини.

З'явилися нові злочини — примушення до аборту, стерилізації, вступу в шлюб.

— Вони орієнтовані на представників тих етнічних груп, які традиційно вважають, що першим у родині має народитися хлопчик. Коли бачать дівчинку на діагностиці, змушують жінку робити аборт. Також віддають малолітніх дівчат заміж.

Закон чітко не роз'яснює поняття "примус до шлюбу". Під цю статтю може потрапити будь-яка ситуація з життя. Приміром, дівчина змусила хлопця одружитися, шантажуючи тестом на вагітність. За три роки він подає до суду, шлюб визнають недійсним. Але що робити зі спільно нажитим майном? Закон має ще врегулювати ці питання. Інакше на них застряне судова практика.

Ввели поняття домашнє насильство. Його розділили на фізичне, сексуальне, психологічне, економічне. Передбачає покарання: 150–240 год. громадських робіт, арешт до шести місяців, обмеження волі на термін до п'яти років або її позбавлення — до двох років.

— Досі закон карав лише за фізичне й сексуальне домашнє насильство. Тепер додали економічне і психологічне. Однак закон теж поки що не дав чіткого визначення — що розуміти під цими поняттями. Карати можуть за те, що раніше здавалося нормою. Приміром: чоловік не хоче, аби жінка працювала, а займалася вихованням дітей. За новим законом це можна розцінити як економічне і психологічне насильство водночас.

На насилля може скаржитися тільки жертва?

— Будь-хто — діти, знайомі, сусіди. Закон передбачає також створення реєстру домашніх кривдників. Поки що його не запустили. Виникають питання про порушення права на приватність. Якщо, приміром, інформацію в реєстр у селі має вносити сільський голова. Чи не стане це новиною номер один у тій місцевості? У реєстр вносять і заявника. Варто врахувати ці моменти.

Закон розширює повноваження поліцейських. Тепер можуть входити до приватного житла без рішення суду. Чи не будуть вибивати двері за найменшої дрібниці?

— Якщо поліцейські отримали заяву, що за адресою відбувається насильство і їм не відчинили — мають право припинити порушення. Забрати кривдника від жертви на 10 днів. Суд може продовжити термін до шести місяців. Кривдник не зможе перебувати в місці спільного проживання, навіть якщо це його помешкання. І тут теж виникає питання — куди йому йти? Закон цього не передбачив.

Яка вага нововведень у вирішенні проблеми домашнього насильства?

— У ній не варто переоцінювати Кримінальний кодекс. Він відіграє до 20 відсотків комплексу заходів, що повинна вживати держава. Треба проводити просвітницьку роботу з групами підвищеного ризику, підвищувати соціальний рівень людей. Часто жертва терпить насильство в сім'ї, бо залежна від кривдника. Найчастіше потерпають жінки. Держава має дбати за альтернативу їхнього незалежного існування. Надати можливість працювати і самостійно утримувати дітей.

600 жінок щороку гинуть в Україні внаслідок різних форм домашнього насилля. Такі дані називає Інститут демографії і соціальних досліджень. Понад мільйон українських жінок зазнають фізичної та сексуальної агресії в сім'ї. З них до поліції звертаються 15%.

Зараз ви читаєте новину «За домашнє насилля садитимуть до в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути