Ексклюзиви
пʼятниця, 17 вересня 2010 00:22

"За десять років малі міста стоятимуть напівпорожні"

Дніпропетровськ може позбутися статусу міста-мільйонника. В обласному центрі  живуть 1 млн 6,3 тис. осіб. Таку інформацію оприлюднило обласне управління статистики. За п"ять останніх місяців городян поменшало майже на чотири тисячі через високу смертність та міграцію. Якщо тенденція збережеться, Дніпропетровськ до Нового року може перестати бути мільйонником. А до 2020-го там залишаться 950 тис. жителів.

Чим це загрожує, розповідає експерт Асоціації міст України Юрій Ганущак, 49 років:

— Дніпропетровськ нічого не втратить. Для міст-мільйонників нема жодних переваг. Колись законодавство до 1991 року надавало право на метро. Воно й зараз негласно діє. Метро в Дніпропетровську є, тож жителям нічого боятися. Його навряд чи зупинять. Хіба на цьому гратимуть перед виборами. Розказуватимуть казки: "Якби ми залишилися, такого б не було".

Яка ситуація з міграцією в інших містах-мільйонниках?

— Є чотири таких міста — Київ, Харків і поки що Одеса й Дніпропетровськ. За останнім переписом 2001 року їх було п"ять — випав Донецьк. Одеса і Дніпропетровськ завжди балансували на межі: сьогодні мільйон, а завтра менше. Загалом же процес міграції спостерігається у всіх містах України.

Жителів якого з міст-мільйонників прибуватиме найбільше?

— Якщо влада не проведе реформ адміністративно-територіального устрою, то в Україні розвиватиметься тільки Київ. Люди тікають від безвиході. Якщо людина зривається з місця, то вона їде не до райцентру, а до столиці. Наповнює ринок дешевою робочою силою, множачи убогість. За кордон на заробітки їдуть найкращі. У Київ — ті, хто не може податися до Росії чи інших країн. За п"ять-десять років села збезлюдніють, а малі міста стоятимуть напівпорожні. Нас очікує латиноамериканський шлях. Мехіко має населення 20 мільйонів, а решта території безлюдна. Україні буде повний гаплик як державі з гармонійною системою поселення.

Зараз найбільший природній приріст мають Київ, Закарпатська, Рівненська, Волинська області. У решті смертність перевищує народжуваність. Найбільше — в Донецькій, Харківській, Луганській, Дніпропетровській. Із них же найбільше виїжджає людей. Переїздять до Криму, Волинської, Київської, Івано-Франківської, Хмельницької, Черкаської й Чернігівської областей.

Зараз ви читаєте новину «"За десять років малі міста стоятимуть напівпорожні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути