середа, 11 травня 2016 00:15

Встановили перший пам'ятник Іванові Мазепі

Автор: ФОТО З САЙТА www.maidan.org.ua
  Пам'ятник Іванові Мазепі планували відкрити з 2005 року. Він важить 27,5 тонни, заввишки — сім метрів
Пам'ятник Іванові Мазепі планували відкрити з 2005 року. Він важить 27,5 тонни, заввишки — сім метрів

Пам'ятник гетьману Іванові Мазепі відкрили на Соборній площі Полтави 7 травня. До 12:00 туди сходиться понад 2 тис. людей. Є чимало гостей із-за кордону. Тримають у руках квіти, синьо-жовті стрічки та прапори. Чекають на виступ президента Петра Порошенка. Багато людей спостерігають за дійством із балконів і вікон 5-поверхівок поблизу площі.

— Років п'ять тому був категорично проти Мазепи. Нас в інституті вчили, що він — зрадник. І хотів, аби шведи знищили Україну. А Петро I її захищав і добре, що переміг 1709 року (тоді під Полтавою відбулася битва між московським і шведським військом. Виграли московити на чолі з царем Петром I. — ГПУ), — каже полтавець 57-річний Ігор Марченко. — Але після початку АТО перечитав історію. В архівах сидів. І прийшов до висновку, що Мазепа — герой. Хотів скинути московське ярмо і відновити українське козацтво. Тепер я найбільший прихильник гетьмана у сім'ї. Його фотографії повинні висіти в школах й інститутах, як і світлини Шевченка.

Навпроти пам'ятника 30-річна жінка закурює цигарку. Відмовляється представитися.

— Нейтрально ставлюся до пам'ятника. Ті гроші, які на нього вкинули — краще віддали б у якусь лікарню, — каш­ляє. — А якщо дуже хочеться, то достатньо було б погруддя поставити. І то краще не тут, а де була Полтавська битва. Там йому місце.

Починається дощ. 32-річний Олександр застібає водонепроникну куртку.

— Інтересно було побачить, чи прийде на відкриття наш мер Олександр Мамай (був проти встановлення пам'ятника. — ГПУ). Все ж таки Порошенко приїхав, — посміхається. — Але досі Мамая ніде не бачу. Зовсім страх потіряв. Не здивуюся, якщо він і в суд подасть на відкриття пам'ятника. Типу, пройшло незаконно.

На спеціально встановлену сцену піднімаються патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет і президент Петро Порошенко.

— За останні два роки своїми діями Росія значно популяризувала гетьмана Мазепу. Вони зробили більше, ніж Нац­банк, який випускає його зображення на купюрах у 10 гривень. І сьогодні у нас великий день. Це подія всеукраїнського масштабу, — говорить Порошенко. — Ініціатори встановлення монументу — просто молодці. Це перший такий в Україні (по одному пам'ятнику Мазепі є в Австрії, США і Румунії. — ГПУ).

— Відкриття пам'ятника — це ще одна перемога правди над брехнею. А правда Мазепи у тому, що він захищав свободу України, — каже патріарх Філарет. — Вважаю Мазепу переможцем, бо у кінцевому результаті Україна стала вільною країною. Так, як він і мріяв.

Після офіційної церемонії люди кладуть квіти до пам'ятника.

— На відкриття монументу приїхав із Варшави. Знаю, що поляки тоді підтримували цього гетьмана, — каже Анатоль Шолюдко з Польщі. — Хочу висловити повагу всім українцям. Сподіваюся, життя у вас буде ще кращим за наше. Ви — добрі люди і заслуговуєте на це.

Пам'ятник Іванові Мазепі планували відкрити у Полтаві з 2005 року. Ініціатор його встановлення — колишній народний депутат Микола Кульчинський. Монумент бронзовий. Разом із гранітним п'єдесталом важить 27,5 т, зав­вишки — 7 м. Його вартість становить близько 2 млн грн. Гроші збирали з пожертв українців. 250 тис. грн дав Віктор Ющенко. Це перший повноцінний пам'ятник гетьману в Україні. Раніше його погруддя встановили у Чернігові і селі Мазепинці Білоцерківського району на Київщині.

Монумент намагалися підірвати

У ніч на 4 травня пам'ятник Іванові Мазепі намагалися підірвати. Невідомі поклали вибухівку під полотно, яким був накритий постамент.

— Люди почули сильний вибух. Побачили чорний дим з-під пам'ятника, — каже Юрій Сулаєв з Полтавської обласної поліції. — Від монументу відколовся невеликий уламок мармуру. Поліцейські шукають зловмисників.

Зараз ви читаєте новину «Встановили перший пам'ятник Іванові Мазепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути