Ексклюзиви
субота, 22 грудня 2007 07:04

Вогонь із Вифлеєма везуть до Києва на велосипедах

Автор: фото: Віктор ГУРНЯК
  Пластун зі Львова Назар Зелінка прикріплює Вифлеємський вогонь миру на свій велосипед на митному переході ”Рава-Руська”. За кілька хвилин до цього на кордоні українським скаутам вогонь передали польські харцери
Пластун зі Львова Назар Зелінка прикріплює Вифлеємський вогонь миру на свій велосипед на митному переході ”Рава-Руська”. За кілька хвилин до цього на кордоні українським скаутам вогонь передали польські харцери

Вифлеємський вогонь миру привезли до України члени скаутської організації "Пласт". У четвер на митному переході "Рава-Руська" його передали польські скаути — харцери.

— Скаути всього світу передають одне одному Вифлеємський вогонь уже понад двадцять років, — розповідає 20-річний Ярема Дух. — Із Вифлеєма літаком лампаду з вогнем привезли у Відень. Звідти він потрапив до Словаччини. Словаки дали його полякам, поляки — нам. Пластуни також передадуть вогонь скаутам із Молдови.

Вогонь миру постійно горить у Вифлеємі, на місці народження Ісуса Христа. Ним запалюють свічки вдома на різдвяну Святу вечерю. Крім того, заносять до дитячих притулків, лікарень. Традиційно він зберігається в церкві до Йордану — 19 січня. Потім його можна загасити.

Традицію передачі вогню для підтримки неповносправних дітей започаткували австрійці 1986 року. Українці вперше прийняли його 1992-го, проте тоді він далеко не розійшовся. З 1998-го передача відбувається щороку.

— Домовлятися ми почали ще в листопаді, — каже Ярема Дух. — Я надіслав полякам листа через Інтернет. Потім передзвонювалися по мобільному.

Із Рави-Руської шестеро львів"ян у синіх майках із логотипом на велосипедах повезли вогонь до Києва.

— Дорогою заїдемо в Тернопіль, Хмельницький і Житомир, — пояснює пластун Назар Зелінка, 21 рік. — А в неділю на Володимирській гірці в Києві відбудеться урочиста передача Вифлеємського вогню скаутам з усієї України. Туди з"їдуться представники обласних осередків "Пласту", інших громадських організацій.

На урочистості в Києві запросили керівників міністерств і дружину президента Катерину Ющенко. Та відповіді ще не отримали.

— У Польщі президенти завжди радо приходили на передачу вогню — і Кваснєвський, і Качинський. А у нас навіть міністри вагаються, — дорікає Ярема Дух. — Якщо посадовці таки не прийдуть, пластуни самі віднесуть вогонь до міністерств.

З понеділка почнуть розносити по храмах.

— Хотіли по дорозі заходити в церкви, але тоді можемо не встигнути у столицю, — говорить Назар Зелінка.

Також у неділю пластуни винесуть вогонь миру на Говерлу.

Зараз ви читаєте новину «Вогонь із Вифлеєма везуть до Києва на велосипедах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути