Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2006 18:19

Власникам автомобілів субсидій не надають

Автор: фото: Ігор БУЦЕРОГА
  Надія Плоскова (попереду) заповнює бланки на субсидію у сумському управлінні соцзахисту населення з подругою Ніною. Зараз черг до відділів субсидій у Сумах немає, були вони протягом жовтня та листопада
Надія Плоскова (попереду) заповнює бланки на субсидію у сумському управлінні соцзахисту населення з подругою Ніною. Зараз черг до відділів субсидій у Сумах немає, були вони протягом жовтня та листопада

У відділі субсидій при міському комунальному підприємстві N303 у Львові в черзі стоїть близько двох десятків людей. В основному — пенсіонерів, які прийшли оформляти пільги на житлово-комунальні послуги.

— Стою тут з восьмої ранку, але до вечора, певно, не встигну документів здати, — розводить руками 64-річна Галина Берега. — Уже цілий тиждень збираю довідки!

Інші пенсіонери в черзі також скаржаться, що не можуть розібратися у паперах, а ніхто зі спеціалістів не допомагає.

Із приміщення відділу виходить чоловік.

— Мені не призначать, — каже розгублено Михайло Тихончук. — Син місяць тому купив трирічну "ладу". Його на роботі скоротили, він кредит у банку взяв, хотів таксувати. У нього троє дітей. А спеціаліст каже: якщо власник житла або його рідні мають машину не старшу ніж 10 років, про субсидії й мови бути не може.

Фахівці пояснюють, що субсидія призначається, коли плата за комунальні послуги перевищує 20% середньомісячного доходу сім"ї. Зазвичай пільги оформляють на півроку і виплачують з початку того місяця, коли було подано заяву. Водночас на них не можуть претендувати люди працездатного віку, які не працюють і не навчаються. Субсидія не надається й тим, хто доглядає за дітьми, якщо цей час зараховується до трудового стажу, а також винаймачам житла. Не отримає пільг і той, хто доглядає за інвалідами або людьми похилого віку, але в центрі зайнятості не зареєструвався.

Для оформлення субсидії в житлово-комунальне підприємство за місцем реєстрації потрібно подати довідку про склад сім"ї та розмір оплати за житлово-комунальні послуги. Окрім того — довідки про доходи за шість попередніх місяців кожного із зареєстрованих у будинку чи квартирі, довідку про розмір земельної ділянки та наявність іншої власності. На місці заповнюється заява на отримання житлової субсидії.

При собі необхідно мати паспорти членів родини, трудові книжки непрацюючих членів сім"ї, розрахункові книжки за комунальні послуги, електроенергію та теплопостачання, де зазначено фактичну оплату за житлово-комунальні послуги за попередній період. Від пенсіонерів вимагають пенсійні посвідчення. Якщо в сім"ї є людина з обмеженими фізичними можливостями, потрібно подати висновки лікарської комісії.

За недостовірні дані позбавлять пільг

— Найлегше дізнатися про доходи людей, — розповідає Галина Войцева з відділу праці і соцзахисту Залізничної райдержадміністрації міста Львів. — Ми відсилаємо запит у податкову адміністрацію. А от наявність автомобіля, земельної ділянки, іншого житлового приміщення перевірити важче.
Вона додає, що людей, які подали недостовірні дані, позбавлять пільг на наступний термін. А вже отримані субсидії стягнуть у подвійному розмірі.

Зараз ви читаєте новину «Власникам автомобілів субсидій не надають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути