Ексклюзиви
середа, 30 грудня 2020 05:20

Віталій Марків просидів у тюрмі 1222 дні

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Нацгвардійця Віталія Марківа італійський суд хотів ув’язнити на 24 роки. Україна подала апеляцію на вирок і виграла процес
Нацгвардійця Віталія Марківа італійський суд хотів ув’язнити на 24 роки. Україна подала апеляцію на вирок і виграла процес

3 листопада апеляційний суд італійського Мілана виправдав бійця Національної гвардії 31-річного Віталія ­Марківа. Наступного дня він прилетів до Києва.

Українця звинувачували у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі та російського правозахисника Андрія Миронова в травні 2014-го у Слов'янську на Донеччині. Обоє потрапили під мінометний обстріл, коли їздили сірою зоною. Російські пропагандисти заявили, що постріл скерував Марків.

Віталія арештували, коли приїхав в Італію до матері. Суд першої інстанції в місті Павія засудив його до 24 років тюрми.

— Прокурори наполягають на його вині. Але Марків був звичайним солдатом і мав лише автомат, — говорив на засіданні адвокат військового Раффаеле дел­ла Валле. — Того дня перебував на горі Карачун. Стріляти звідти не міг через обмежений радіус огляду. Можливо, у журналістів поцілили проросійські бойовики.

ЗМІ та Національна поліція провели розслідування. Знайшли докази невинуватості військового. Україна подала апеляційну скаргу 20 листопада торік.

За ґратами Марків провів 1222 дні — три роки, чотири місяці й чотири дні.

— Мої плани — це сім'я. Хочу провести час із дружиною. Потім знову до Нацгвардії, — каже Віталій після повернення в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Марків просидів у тюрмі 1222 дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути