Ексклюзиви
середа, 06 червня 2007 07:05

Вінницький митрополит помер після операції

 

У понеділок, 4 червня, в Німеччині пішов із життя митрополит Вінницький та Могилів-Подільський Московського патріархату 70-річний Макарій (в миру Свистун Леонід Микитович).

Близько 9-ї вечора після операції зі встановлення штучного тазо-стегнового суглоба в нього стався інсульт. Врятувати життя священнослужителя не змогли.

У вівторок митрополита доставили літаком до Києва. До вечора тіло знаходилося у Києво-Печерській лаврі. Потім його переправили до Вінниці. Там покійного відспівуватимуть у Спасо-Преображенському соборі та поховають під стінами будівлі.

У соборі митрополит Макарій служив останні 15 років. Дітей та дружини в нього не було.

— Він був освіченою людиною. Вільно володів англійською, іспанською та німецькою мовами, об"їздив майже всі країни світу. Із 1970-го по 1974 рік управляв Канадською єпархією, потім представляв патріарха Московського і всієї Русі при Всесвітній раді церков у Женеві, — розповідає настоятель Спасо-Преображенського кафедрального собору, протоієрей Василь Рішко, 53 роки.

Додає, що останні три роки митрополит користувався інвалідним візком. 2003-го він упав, виходячи з машини, і зламав собі ногу.

Митрополит Макарій мріяв побудувати у Вінниці новий кафедральний собор.

Зараз ви читаєте новину «Вінницький митрополит помер після операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути