Ексклюзиви
середа, 03 грудня 2008 17:09

Військовим дали по шість років за Новобогданівку

  Підполковник Сергій Лілов вважає, що його зробили крайнім у справі вибухів
Підполковник Сергій Лілов вважає, що його зробили крайнім у справі вибухів

2 грудня о 13.00 військовий суд Дніпропетровського гарнізону виніс вирок колишньому командирові військової частини N2985 Сергієві Лілову і колишньому солдатові строкової служби Олегові Селіну. Їх визнали винними у вибухах військових складів 6–9 травня 2004 року під селом Новобогданівка Запорізької обл.

Лілов відповідатиме за "недбалість", "крадіжку військового майна" і "службове підроблення". Селін — за порушення правил поводження з боєприпасами.

— Солдат підпалив шматок тканини, а потім почав її гасити чоботами. І сховав під штабелі з боєприпасами. Дрантя тліло, і через півгодини почалися вибухи. Спершу спалахнув порох, потім боєприпаси, — каже заступник голови військового суду Дніпропетровського гарнізону Валерій Борзов, 60 років.

Обох військових позбавили волі на шість років. У колонії посиленого режиму вони відсидять по півтора року. Бо під вартою перебувають із 2004-го. Третього підсудного — цивільного Бориса Курбатова — звинуватили у пособництві викраденню військового майна.

Звільнили в залі суду, бо свої два роки чотири місяці й 22 дні він відсидів під час слідства.

У військовому суді кажуть, вирок можна оскаржити в Апеляційному суді Севастополя, потім у Верховному.

— Слухання у цій справі тривало два роки. Вирок зачитували вісім днів. Лише обвинувальний висновок написаний у п"яти томах, — каже Борзов.— Батьки і дружини засуджених плакали, кричали. Вони були переконані, що їхніх рідних виправдають. Засуджені були спокійні, своєї вини не визнали. Лілов у суді сказав: "У трагедії треба було знайти крайнього. От і знайшли". Військове звання  підполковника у Лілова не відібрали. Але задовольнили позов військової частини до Сергія Лілова й Олега Селіна. Чоловіки мають сплатити 2 млрд 291 млн 705 тис. грн.

— Таку суму вони не зможуть віддати за все життя. І потерпілі від вибухів це розуміють, — каже Валерій Борзов. — Тому й подали позови до Міністерства оборони. Вимагають відшкодувати хто 50 грн, а хто 150 тисяч.

Снаряди на складах у Новобогданівці вибухали тричі: у травні 2004 року, липні 2005-го та серпні 2006-го. Загинуло п"ять людей.

У день оголошення судового вироку в Новобогданівці оголосили, що боєприпасів там більше немає — їх усі утилізували.

Зараз ви читаєте новину «Військовим дали по шість років за Новобогданівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути